Måltid- och lokalservice

Årets händelser

Måltidsservice finns på Facebook och Instagram. Verksamheten blir synlig för kommuninvånarna och kökspersonalen kan ge tips till varandra.

Rutgers och Bruksgårdens kök utvecklade timbal­kosten till äldreomsorgen. Idén är att timbalen ska se likadan ut som ursprungsrätten, men vara i timbalkonsistens.

Måltidsservice gjorde en del förändringar för kunder med matdistribution för att kunna garantera en måltid med fullvärdigt näringsinnehåll. Mer omsorg läggs på de kokta grönsakerna som ett led i miljöarbetet. Råkost ska ingå i maträtter som traditionellt serveras med det.

En informationsbroschyr om matdistribution till kunder med hemtjänst togs fram i samarbete med vården. Broschyren ska placeras i varje kunds informationspärm.

Vaktmästeriet samlar uttjänta lysrör i behållare som hämtas av en leverantör varje halvår, vilket blir billigare och mer miljövänligt än den tidigare hanteringen.

Lokalvården såg över sina kemikaliska städ­medel, så att alla använder de mest effektiva medlen med tanke på både miljö, arbetsmiljö och ekonomi. Den nyinköpta Orbot-maskinen ger finare och mer lättstädade golv. En Skyvac-maskin köptes in för en del av höghöjdsstädningen, så att lokalvårdaren slipper klättra på stegar.

Avjoniserat vatten provas för glas- och fönsterputsning samt rostfritt. Det kräver inga kemikalier. En annan fördel är att bakterier inte trivs i avjoniserad miljö.

Ekonomi

Måltids- och lokalservice redovisade ett överskott på 0,3 mkr, beroende på personalvakanser.

Antalet serverade portioner blev färre än budgeterat. Skillnaderna hanterades inom ramen.

Framtid

Enheten ska driva en verksamhet som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Det uppnår man till exempel genom minimerat matsvinn, nära samarbete mellan olika professioner och klimatsmarta måltider.

År 2017 förändras organisationen och vakt­mästarna överförs till enheten för mark- och lokalförsörjning.

Driftredovisning

Netto i tkr Bokslut
2015
Bokslut
2016
Budget
2016
Avvikelse
2016
448 Måltid- och lokalservice 1 372 1 086 1 347 261
Summa måltid- och lokalservice 1 372 1 086 1 347 261

Nyckeltal

Bokslut
2015
Bokslut
2016
Budget
2016
Antal skolluncher 346 618 340 655 343 000
Antal förskoleluncher 113 107 128 884 133 000
Antal heldagsportioner i särskilda boendeformer 41 957 40 081 44 000
Antal lunchportioner, matdistribution 46 307 42 478 50 000
Skollunch, à-pris per skoldag (178 dagar) 39 37
Förskolemåltid, à-pris per skoldag (250 dagar) 72 67
Heldagsportion i särskilt boende, à-pris per dag 132 126
Lunchportion i ordinärt boende, à-pris per dag 56 57