Måltid- och lokalservice
Årets händelser
Måltidsservice finns på Facebook och Instagram. Verksamheten blir synlig för kommuninvånarna och kökspersonalen kan ge tips till varandra.
Rutgers och Bruksgårdens kök utvecklade timbalkosten till äldreomsorgen. Idén är att timbalen ska se likadan ut som ursprungsrätten, men vara i timbalkonsistens.
Måltidsservice gjorde en del förändringar för kunder med matdistribution för att kunna garantera en måltid med fullvärdigt näringsinnehåll. Mer omsorg läggs på de kokta grönsakerna som ett led i miljöarbetet. Råkost ska ingå i maträtter som traditionellt serveras med det.
En informationsbroschyr om matdistribution till kunder med hemtjänst togs fram i samarbete med vården. Broschyren ska placeras i varje kunds informationspärm.
Vaktmästeriet samlar uttjänta lysrör i behållare som hämtas av en leverantör varje halvår, vilket blir billigare och mer miljövänligt än den tidigare hanteringen.
Lokalvården såg över sina kemikaliska städmedel, så att alla använder de mest effektiva medlen med tanke på både miljö, arbetsmiljö och ekonomi. Den nyinköpta Orbot-maskinen ger finare och mer lättstädade golv. En Skyvac-maskin köptes in för en del av höghöjdsstädningen, så att lokalvårdaren slipper klättra på stegar.
Avjoniserat vatten provas för glas- och fönsterputsning samt rostfritt. Det kräver inga kemikalier. En annan fördel är att bakterier inte trivs i avjoniserad miljö.
Ekonomi
Måltids- och lokalservice redovisade ett överskott på 0,3 mkr, beroende på personalvakanser.
Antalet serverade portioner blev färre än budgeterat. Skillnaderna hanterades inom ramen.
Framtid
Enheten ska driva en verksamhet som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Det uppnår man till exempel genom minimerat matsvinn, nära samarbete mellan olika professioner och klimatsmarta måltider.
År 2017 förändras organisationen och vaktmästarna överförs till enheten för mark- och lokalförsörjning.
Driftredovisning
Netto i tkr | Bokslut 2015 |
Bokslut 2016 |
Budget 2016 |
Avvikelse 2016 |
---|---|---|---|---|
448 Måltid- och lokalservice | 1 372 | 1 086 | 1 347 | 261 |
Summa måltid- och lokalservice | 1 372 | 1 086 | 1 347 | 261 |
Nyckeltal
Bokslut 2015 |
Bokslut 2016 |
Budget 2016 |
|
---|---|---|---|
Antal skolluncher | 346 618 | 340 655 | 343 000 |
Antal förskoleluncher | 113 107 | 128 884 | 133 000 |
Antal heldagsportioner i särskilda boendeformer | 41 957 | 40 081 | 44 000 |
Antal lunchportioner, matdistribution | 46 307 | 42 478 | 50 000 |
Skollunch, à-pris per skoldag (178 dagar) | 39 | 37 | – |
Förskolemåltid, à-pris per skoldag (250 dagar) | 72 | 67 | – |
Heldagsportion i särskilt boende, à-pris per dag | 132 | 126 | – |
Lunchportion i ordinärt boende, à-pris per dag | 56 | 57 | – |