Kommunstyrelsens uppsikt
Kommunstyrelsen ansvarar för att hålla uppsikt över kommunens samlade verksamhet, inklusive de kommunala bolagen. Styrdokument som budget, delårsrapport, internkontroll, ekonomistyrningsprinciper och protokoll är viktiga för arbetet. Från april utökades rapporteringen genom att den ekonomiska uppföljningen för första tertialet utvecklades till en delårsrapport med måluppföljning och rapportering från bolagen. Dessutom lämnades ekonomiska rapporter vid ytterligare två tillfällen och en delårsrapport för andra tertialet. Bolagens utveckling har stor betydelse för den totala ekonomin, eftersom de svarar för nästan hälften av balansomslutningen och för den största skuldsättningen. Från och med 2017 tillkommer en ekonomisk uppföljning den 28 februari. Därmed får kommunstyrelsen ekonomisk rapportering varannan månad.
I april informerade skol- och utbildningsförvaltningen om en befarad stor budgetavvikelse. Kommunstyrelsen gav därför förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan med åtgärdsförslag som skulle rapporteras till skol- och utbildningsutskottets nästa sammanträde.
I samband med delårsrapport 1 beslutade kommunfullmäktige att om skol- och utbildningsförvaltningens underskott kvarstod, skulle åtgärder för att uppnå balans särskilt belysas i uppföljningsrapporten den 30 juni.
Även kommunövergripande stab, serviceförvaltningen och individ- och omsorgsförvaltningen uppdrogs att ta fram åtgärdsplaner för ekonomisk balans. Med undantag för skol- och utbildningsförvaltningen redovisade de övriga förvaltningarna ekonomi i balans.
Kommunstyrelsen beslutade att kommunstyrelsens arbetsutskott skulle inleda överläggningar med skol- och utbildningsutskottet. Senast 2017 ska ekonomisk balans ha uppnåtts. Eftersom kommunstyrelsen inte fick någon återrapportering i augusti beslutades att skol- och utbildningsutskottet skulle redovisa åtgärderna i oktober, vilket gjordes.
Intern kontroll
Kommunstyrelsen ansvarar för att samordna den interna kontrollen. Årligen fastställs en plan som följs upp vid två tillfällen. Då betygssätts processerna med en tregradig skala: ändamålsenlig process där förbättring inte behövs, ändamålsenlig process med anmärkning där förbättring kan genomföras samt ej ändamålsenlig process där förbättring måste genomföras.
Uppföljningen visade att fyra kontrollområden efterlevdes utan att åtgärder krävdes. På fyra kontrollområden följdes inte rutinerna helt. Ett kontrollområde genomfördes inte, utan överfördes till 2017.