Förskola och pedagogisk omsorg

Mål och resultat

Livskvalitet och den attraktiva kommunen

94 procent av vårdnadshavarna är enligt föräldraenkäten mycket trygga och nöjda med verksamheten. Förskolorna har synliggjort arbetet med lärandet i förskolan, bland annat via Instagram. För att öka vårdnadshavarnas delaktighet har de flesta förskolor startat föräldraråd. Verksamhetsområdet har under året arbetat för en gemensam lärplattform (en digital plattform för kommunikation mellan pedagoger, elever och föräldrar) som ska införas höstterminen 2018.

Sjukfrånvaron var fortfarande hög, men genom deltagande i det tvååriga projektet Stamina1 börjar frånvaron att minska.

Verksamhetsområdet har hela året arbetat med en gemensam bemanningsenhet, som startar i februari 2018 och ska bli en bemanningspool för att öka likvärdigheten och kvaliteten vid tillsättning av vikarier.

Förskolan har marknadsfört sig på olika mässor för att stärka Tyresös arbetsgivarvarumärke. En vision för förskolan har tagits fram för att lyfta fram vad Tyresö kommun kan erbjuda.

Medborgarfokus

Barn- och utbildningsförvaltningen arbetar för tillgänglighet och närhetsprincip, och har fört samtal med funktionshinderrådet. I samarbete med vårdnadshavarna har förvaltningen barns och elevers bästa i fokus.

God och långsiktig hushållning med effektiva verksamheter

Verksamhetsområdet har haft mycket god och långsiktig hushållning. Den nya organisationen har skapat förutsättningar för ett mer effektivt arbetssätt. Personalresurserna används mer effektivt. Med ett närmare pedagogiskt ledarskap har verksamheternas utvecklingsområden ringats in och ett arbete har påbörjats som på lång sikt ska höja kvaliteten. Likvärdigheten har ökat, strategiska exempel som kan lyftas fram är satsningen på ljuddämpande bord till alla kommunens förskolor, samt en central måltidsenhet.

I och med det fria förskolevalet har verksamhetsområdet både en beställarsida och en utförarsida. Beställarsidan har både kommunens egna förskolor och externa förskolor som utförare av förskoleverksamhet. Beställarsidans intäkter minskades med 3,8 mnkr på grund av färre förskolebarn under året än beräknat i befolkningsprognosen.
Kommunfullmäktige beslöt att överföra 6 mnkr från förskola och pedagogisk omsorg till grundskola. Efter överföringen visade förskolans beställarsida ett resultat i balans. Utförare i egen regi har haft god kontroll på ekonomin och har lyckats få balans i de ojämna intag som sker på förskolorna höst och vår.

Gemensamma uppdrag verksamhetsområde 1 och verksamhetsområde 2

Målet för andel ekologiska livsmedel uppfylldes med ett resultat på drygt 30 procent.

Tyresö kommun använder den statliga maxtaxan.

Tillsammans med hr-avdelningen gör verksamhetsområdena en prioriterad satsning på att vara en attraktiv arbetsgivare genom marknadsföring, synlighet på mässor, tidningsartiklar och nya sätt att annonsera. Behovet av legitimerade lärare och förskollärare är stort framöver.

Värdegrunden för En förskola och skola för var och en har aktualiserats i hela organisationen. Alla förskolechef, rektorer och biträdande rektorer fick utbildning i hur de kan arbeta konkret med värdegrunden i sin verksamhet för att få den levande.

Uppdrag för förskolan

Personaltätheten har ökat i förskolan. Fler avdelningar och grupper har skapats vilket gjort att antalet barn i barngrupperna har minskat i genomsnitt.

En prognos över behoven för 2016–2030 presenterades för nämnden. Det är dock svårt att förutse behovet av förskoleverksamhet för en så lång tid framåt.

För att stärka fokus på utveckling och lärande har förskolechefsgruppen startat centrala pedagogiska forum. Syftet har varit att erbjuda pedagoger kollegialt lärande. På så sätt skapas ökad likvärdighet i Tyresö kommun. Flera olika lärandeprojekt har också drivits av resurs- och utvecklingscentrum.

Ekonomiskt resultat

Verksamhetsområdet hade ett resultat i balans. Förvaltningsgemensamma kostnader blev lägre än budgeterat. Några planerade projekt startade inte under året, exempelvis bemanningsenhet. Kostnaderna för vårdnadsbidrag och tilläggsbelopp blev lägre än budgeterat.

Verksamheten

Verksamheten fortsatte att fokusera på likvärdighet och det pedagogiska ledarskapet. En framgångsrik aktivitet är de centrala nätverken som fungerar som forum där pedagoger lär sig av varandra och sprider goda exempel.

Ett flertal pappersblanketter har gjorts om till e-tjänster och centraliserad kö har gjort intagningsprocessen mer rättssäker. Flera riktlinjer har reviderats eller skapats för ökad tydlighet. En analys av den socioekonomiska fördelningen har lett till en förändrad fördelning som utgår från fler faktorer. Verksamheten har också förberett sig för att kunna följa den nya europeiska dataskyddslagen GDPR.

Kvalitetsenheten har granskat fristående och kommunala förskolor och pedagogisk omsorg. Granskningarna visade både goda resultat och utvecklingsområden. Goda exempel är till exempel bemötande, lärmiljö och säkerhet. Utvecklingsområden är arbete mot kränkning och diskriminering samt systematiskt kvalitetsarbete.

Snittet för andelen årsarbetare med pedagogisk högskoleexamen var något lägre än i Stockholms län, och mycket lägre än rikssnittet. Antalet barn per årsarbetare var högre än i både Stockholms län och rikssnittet. Andelen barn i kommunala förskolor ökade till 64 procent.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Förskoleplatserna behöver bli fler i takt med kommunens utbyggnad. Ett arbete med ”konceptförskola”, ett grundkoncept för hur nya förskolor ska byggas, se ut och användas.

Bemanningsenheten ska införas och Stamina-projektet ska på sikt få ner sjukfrånvaron och förbättra arbetsmiljön.

Det krävs ett arbete för att nå delmålen till år 2022 i den nationella it-strategin.

Den nya läroplanen som kommer 2018 ska införas.

Andra utmaningar är kompetensförsörjning och att stärka Tyresös arbetsgivarvarumärke.