Viktiga händelser 2017

År 2017 blev Tyresö kommun för första gången nominerad till utmärkelsen Sveriges Kvalitetskommun. Även om Tyresö inte vann denna gång, är det ett stort erkännande och en bra möjlighet att visa upp det systematiska kvalitetsarbete som pågår i kommunen.

Förberedelser för framtida bostadsproduktion

Under året antog fullmäktige den nya översiktsplanen och kommunen började arbetet med att genomföra den. Förbättringarna av parkmiljöer och andra offentliga platser fortsatte under året och resultatet börjar nu synas.

Flera stora detaljplaneringsprojekt (Granängstorget, Granitvägen, Bäverbäcken och Apelvägen) har pågått för att förbereda inför kommande bostadsproduktion. Kommunen utarbetade ett planprogram för nästa stora stadsutvecklingsprojekt, Trollbäckens centrum, och genomförde en markanvisningstävling för första etappen i Wättingeområdet.

Inom stadsbyggnad infördes ett Södertörnsgemensamt kartsystem (Södertörns Geodata, SGD) för att underlätta samarbete och kunna dra nytta av all kompetens som finns hos kommunerna på hela Södertörn. Ett nytt ritningsarkiv har också publicerats på webben för att medborgarna själva ska kunna hitta ritningar direkt på nätet.

Fler gång- och cykelvägar

Tyresö kommuns gång- och cykelvägnät byggdes ut 2017. Kommunen har också gjort extra insatser för att hålla gång- och cykelvägar fria från sly och växtlighet som försämrar belysningen, och utökat antalet gång- och cykelvägar som håller barmarksstandard. Det pågår en översyn av möjligheten att skapa fler infartsparkeringar i Tyresö kommun.

För att minska antalet transporter och därmed miljöpåverkan, har kommunen infört avfallstömning med så kallade tvåfacksbilar, som tömmer mat- och hushållsavfall samtidigt. För att öka flexibiliteten har kommunen också infört behovstömning av matavfall.

Kompetensutveckling och ny bemanningsenhet

Under hösten delades enheten Fornuddens och Sofiebergs skolor till två separata enheter. Därmed har alla grundskolor i Tyresö varsin rektor. Arbetet med anpassningar för elever med funktionsnedsättning fortsatte och har lett fram till planer på en ”lärstudio”. Studion ska vara ett alternativ för elever med svårigheter att tillgodogöra sig undervisningen i den ordinarie klassorganisationen. Kommunen antog 2017 också särskilda riktlinjer för trygga barn i förskolan.

Under hösten genomgick alla skolledare i kommunen kompetensutveckling för att kunna möta kraven som ställs i den nya nationella it-strategin. Även pedagogerna har kompetensutvecklats för att klara framtida krav när programmering förs in som en obligatorisk del i kursplanerna i matematik, teknik och samhällskunskap.

I april startade Tyresö kommuns första förskola med flexibla öppettider, Stimmet. Behovet av förskoleplatser i kommunen ökar framöver. För att smidigt kunna möta dessa behov tog barn- och utbildningsförvaltningen fram en modell för en förskola som ska kunna byggas på olika platser i kommunen. Modellen tar hänsyn till bland annat riktmärken för barngruppens storlek, vad som gör en arbetsplats effektiv och gynnar en effektiv organisation, framtidens säkerhetstänk och en snabb process vid utbyggnad. Under 2017 skapade barn- och utbildningsförvaltningen också en bemanningsenhet för att framöver kunna säkerställa en bättre vikarietillsättning till kommunens förskolor.

Fler sökande till vuxenutbildningen

Tyresö gymnasium har bytt profil till ett yrkesgymnasium och startade under 2017 en yrkesintroduktion för språkintroduktionselever. Syftet är att elever på språkintroduktion tidigt ska kunna utbilda sig till ett yrke. Kommunen införde även lovskola för nyanlända för att snabba på deras övergång till de nationella programmen.

Second Chance School (SCS) permanentades som en del av Tyresö gymnasium. SCS är en individuellt utformad yrkesutbildning för ungdomar med oavslutad gymnasieutbildning. Målet med SCS är att ungdomarna efter utbildningen ska komma vidare till arbete eller studier.

Antalet sökande till vuxenutbildningen Centrum för livslångt lärande (C3L) ökade oväntat mycket och trenden håller i sig inför våren 2018. Även andelen med godkända betyg har ökat de senaste åren.

Bättre integration med etableringscentrum och bra mötesplatser

Kommunen tog emot 121 av de 189 personer som anvisades till Tyresö under 2017. Resten kommer att tas emot första kvartalet 2018.

För att underlätta deras etablering har Tyresö, tillsammans med Haninge och Nynäshamns kommuner, beviljats 46 mnkr från Europeiska socialfonden. Under 2018 öppnar respektive kommun ett etableringscentrum där olika myndigheter och funktioner ska samverka för att underlätta integrationsprocessen. Kommunen har också antagit en integrationsstrategi för att utveckla samarbeten och arbetssätt mellan och inom kommunens verksamheter och andra aktörer.

En förutsättning för bra integration är välfungerande och tillgängliga mötesplatser, och det har också varit en stor efterfrågan på olika former av mötesplatser. Därför har kommunen arbetat mycket med att skapa angelägna mötesplatser för bland annat spontanidrott samt särskilda mötesplatser för äldre och yngre. Kommunen har dessutom på bred front arbetat uppsökande för att nå nya målgrupper. Fler programaktiviteter har lett till fler fysiska besök på biblioteken.

Hbtq- och Silviacertifieringar

Antalet ärenden och placeringar inom individ- och familjeomsorgen ökade kraftigt 2017. En större andel av anmälningarna gällde ungdomar mellan 12 och 18 år med missbruksproblematik.

Detta i kombination med ändrad ersättning för ensamkommande barn och ungdomar, ledde till ett underskott för socialnämnden.

Försörjningsstöds- och vuxenenheten hbtq-certifierades, vilket innebär att det fått ökad kunskap om normers betydelse för hälsa och livsvillkor. Som första kommun i Sverige har Tyresö kommun också Silviacertifierat alla vård- och omsorgsboenden samt hemtjänsten i kommunen, vilket innebär att alla anställda nu är utbildade i att bemöta personer med demens.

Inom omsorg infördes digital signering av hälso- och sjukvårdsinsatser i kommunal verksamhet och arbetet med nyckelfri hemtjänst påbörjades. Båda dessa förändringar ger förutsättningar för ett bra och effektivt arbete där medarbetare kan lägga mer tid på omsorg istället för administration.

Avveckling av Björkbacken

I september beslutade socialnämnden att avveckla Björkbackens vård- och omsorgsboende. Avtalet för vård- och omsorgsboendet Ängsgården har sagts upp och boende från Björkbacken och Ängsgården flyttar in på Villa Basilika. Det innebär en ökning med fem vård- och omsorgsplatser för att möta en ökad efterfrågan.

Granskningar av omsorgen om personer med funktionsnedsättning har visat på utvecklingsområden och brister som måste åtgärdas – både inom handläggning och boendestöd. Socialförvaltningen har genomfört juridisk utbildning och workshops med alla handläggare, vilket har medfört ökad rättssäkerhet och likabehandling. Inom boendestödet har verksamheten infört särskilda rutiner för att åtgärda bristerna.