Framtidsbedömning

Tyresö har en historia av en relativt stabil ekonomi där kommunen successivt byggt upp det egna kapitalet. Sedan 2012 har utvecklingen varit svagare, med svaga ekonomiska resultat, stagnerande eget kapital och successiv ökning av den långfristiga skulden. Det har skett i en period de ekonomiska förutsättningarna varit gynnsamma och då andra kommuner haft starka ekonomiska resultat. Kommunens har inte haft tillräcklig kontroll över kostnadsutvecklingen i verksamheterna. Kommunen lämnar 2017 med ett gott ekonomiskt resultat men med en underliggande kostnadsmassa som är för stor. Därför kommer de närmaste åren att präglas av ett arbete med att återfå kontroll över kostnaderna.

Detta behov uppstår i en situation där de ekonomiska förutsättningarna är betydligt mindre gynnsamma än tidigare. Den rådande högkonjunkturen förväntas vika, tillväxten i skatteintäkterna kommer att avta och även i reala termer gå mot noll. Det betyder att kommunen inte kommer att få ”draghjälp” av omgivningen, utan kostnadsomställningen måste ske med egen kraft.

Befolkningsutvecklingen

Tyresö har haft en relativt ung befolkning sett till snittåldern. Kommunen växte kraftigt på 60- och 70-talet och många av de som flyttade hit då bor kvar i kommunen. Det innebär att kommunens snittålder nu stiger och andelen äldre i befolkningen väntas öka, vilket på sikt blir en utmaning för kommunens äldreomsorg.

Kommunen har som mål att växa till 60 000 invånare år 2035. Genom ett långsiktigt arbete för att öka byggandet av bostäder skapar kommunen förutsättningar för befolkningstillväxt. Det ska ske genom investeringar i infrastruktur och målriktad exploatering av tillgänglig mark, men själva bostadsbyggandet ska anförtros privata aktörer.

Den inbromsning i bostadsmarknaden som skedde 2017 innebär sannolikt även att företag på sikt blir mer återhållsamma med att bygga nya bostäder. De närmaste åren blir många nya bostäder klara vilket väntas leda till en befolkningsökning. På lite sikt kan den avvaktande bostadsmarknaden bromsa tillväxttakten i kommunens befolkning.

Investeringsbehov

Kombinationen av en planerad befolkningsökning, en åldrande befolkning samt att många av kommunens fastigheter byggda under 70- och 80-talet står inför stora renoveringsbehov innebär att kommunens investeringsbehov ökar kraftigt. Kommunen fastställde en lokalförsörjningsstrategi i april 2017 och i början av 2018 antog fullmäktige lokalförsörjningsplanen som belyser behovet av förskolor, skolor, gruppbostäder, äldreboenden och andra verksamhetsanläggningar.

Enligt den långtidsanalys av kommunens ekonomi som togs fram 2017 bör kommunen, för att klara det kommande investeringstrycket, höja sin resultatnivå till 3 procent av skatter och generella statsbidrag årligen. Därför arbetar kommunen nu med att ta fram en långsiktig utvecklingsstrategi för ett växande Tyresö där målet är en resultatnivå på 3 procent med hög kvalitet i verksamheterna och oförändrad skattesats.

Integration

Arbetet med att integrera alla de människor som invandrat till Sverige, särskilt under 2015, fortsätter att påverka Tyresö kommun framöver. Kommunen har hittills lyckats väl med att hjälpa nya medborgare att ta sig in på arbetsmarknaden. I och med att tillflödet av invandring har avtagit kommer frågorna omkring integration att förändras och bli mer långsiktiga med målet att öka integrationen på arbetsmarknaden ännu mer.

Framtidsutsikter

Tyresö har, om kommunen klarar att få kontroll på kostnadsnivån och skapa stabila resultatnivåer på omkring 3 procent, goda förutsättningar för framtiden. Det fordrar dock ett hårt arbete från verksamheterna och god budgetdisciplin både från verksamheterna och från kommunens politiker. En nyckelfaktor är att bestämma långsiktiga finansiella mål och planer för hur de ska uppnås år från år. För att nå dit kommunen vill krävs självklart att kommunen sedan uppfyller målen.