Kommunkoncern

För den kommunala koncernen där Tyresö kommun, Tyresö Bostäder AB, Tyresö Näringslivsaktiebolag och Tyresö Vindkraft AB ingår, görs en så kallad sammanställd redovisning. Koncernens resultat för 2017 uppgick till 108,0 mnkr, att jämföra med 122,3 mnkr föregående år.

Hur de olika enheterna i koncernen bidragit till resultatet framgår av tabellen nedan.

Organisation (mnkr) 2014 2015 2016 2017
Tyresö kommun 5,7 14,8 27,0 84,5
Tyresö Bostäder AB 204,8 23,7 91,6 18,4
Tyresö Näringslivsaktiebolag – 0,3 – 0,2 0,0 0,0
Tyresö Vindkraft AB 0,0 0,0 0,0
Eliminering – 0,4 – 9,5 3,7 5,1
Koncernens resultat 209,8 28,8 122,3 108,0

Tyresö Bostäder AB

Tyresö Bostäder är ett allmännyttigt bostadsbolag som ska äga, förvalta och hyra ut bostäder i Tyresö kommun och främja en miljömässigt hållbar energianvändning. Bolaget kan även äga aktier och andra andelar i bolag med liknande verksamhet. Bolaget är helägt av Tyresö kommun och ombildades till aktiebolag 1994. Huvuddelen av fastigheterna är byggda eller ombyggda under 1980-talet.

Resultatet för 2017 uppgick till 18,4 mnkr efter skatt, vilket kan jämföras med 91,6 mnkr 2016. Skillnaden beror främst på försäljningen av fastigheter i Krusboda som gav en försäljningsvinst under 2016.

Den totala uthyrningsbara ytan uppgick per den 31 december 2017 till 233 470 kvm som består av 3 070 lägenheter (215 847 kvm) och 157 lokaler (17 623 kvm).

Efterfrågan på bostäder är fortsatt stor, vid årsskiftet stod drygt 29 000 personer i bolagets intressekö och antalet intresseanmälningar per ledig lägenhet varierade under året mellan 800 och 3 700. Omflyttningen under 2017 var 7,5 procent för hela året, varav 3,2 procent var interna flyttningar. Vid årsskiftet var alla lägenheter antingen uthyrda, under kontraktstecknande eller under renovering.

I januari 2016 gjorde bolaget en tvåårig överenskommelse med Hyresgästföreningen om hyrorna för 2016 och 2017 som resulterade i en höjning från den 1 mars 2016 med 0,75 procent vilket gav en genomsnittlig hyresnivå på 1 122 kr/kvm. Den 1 januari 2017 gjordes ännu en hyresjustering på 0,75 procent.

Medelantalet anställda 2017 var 42 personer varav 16 kvinnor. Omräknat till årsarbetare uppgick Tyresö Bostäders personal till 39 heltider.

Tyresö Bostäder har under året investerat 268 mnkr i pågående projekt och 6,9 mnkr i fastighetsinstallationer och övriga inventarier. Den totala underhållskostnaden uppgick till 39,4 mnkr 2017.

Bolaget driver två stora nyproduktionsprojekt. Det första är Temyntan där 140 lägenheter beräknas bli klara för inflyttning sommaren 2018. Det andra projektet är Hasselbacken där 200 lägenheter byggs. Första inflyttning beräknas ske i början av hösten 2018.

Tyresö Näringslivsaktiebolag

Tyresö Näringslivsaktiebolag har till uppgift att köpa, förvalta och sälja mark samt köpa, bygga och förvalta lokaler för näringslivsändamål. Bolaget äger mark och en bostadsfastighet inom det så kallade Brädgårdsområdet.

Större delen av marken som bolaget äger arrenderas ut till Tyresö kommun. Utöver utarrendering av marken finns fyra bostadshyresgäster och fyra lokalhyresgäster i byggnaderna inom området. Tyresö kommun ansvarar för förvaltning och uthyrning av bolagets byggnader.

Bolaget har inte haft någon anställd personal.

Det ekonomiska resultatet för Tyresö Näringslivsaktiebolag var 0,0 mnkr. Enligt den ekonomiska planen kommer bolaget att gå med förlust till och med 2017, då den så kallade fusionsspärren som inträdde vid fusionen med Fastighets AB Maria Sofia upphör och bolagets fastighet kan säljas.

Tyresö Vindkraft AB

I september 2014 bildades Tyresö Vindkraft AB, vars uppgift är att äga och leasa ut vindkraft till Tyresö kommun och dess bolag. Bolaget övertog driften av ett vindkraftverk i Bösjövarden i Mora kommun den 18 december 2014.

Bolaget gör alltid ett nollresultat eftersom ägaren alltid kommer att täcka bolagets kostnader. Vindkraftverket leasas av Tyresö kommun och Tyresö Bostäder. Leasingavtalet är utformat så att bolagets självkostnad täcks av leasingavgifterna.

Övrigt ägande

Tyresö kommun har även andelar i Stiftelsen Tyrestaskogen, Södertörns brandförsvarsförbund, Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, Södertörns överförmyndarnämnd, Vårljus AB samt Stockholmsregionens Försäkring AB. Kommunen är i övrigt medlem i Kommuninvest ekonomisk förening.

Stiftelsen Tyrestaskogen är ansvarig för driften av områdena i naturreservatet Tyresta. Stiftelsens uppgift är att förvalta och utveckla områdena och Tyresta by enligt fastslagna bestämmelser och skötselplan.

Södertörns brandförsvarsförbund ansvarar för räddningstjänsten i Botkyrka, Ekerö, Haninge, Huddinge, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Södertälje och Tyresö kommun. Uppdraget är att bidra till trygghet och säkerhet för kommuninvånarna.

Räddningscentralen Stockholms län drivs av Södertörns brandförsvarsförbund. Vid en insats har räddningscentralen den övergripande lägesbilden av händelsen och eventuella samtida händelser i området och kan fördela resurser därefter. Räddningscentralen är bemannad dygnet runt.

Förbundet har 21 brandstationer varav nio på heltid, tre på deltid samt nio brandvärn. Sammantaget har förbundet omkring 500 medarbetare och täcker ett område med cirka 600 000 kommuninvånare.

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund drivs gemensamt av de tre kommunerna Haninge, Nynäshamn och Tyresö. Förbundets uppdrag är att bedriva den prövning och tillsyn som kommunerna är skyldiga att utföra enligt miljöbalken, livsmedelslagen och angränsande lagar, förordningar och föreskrifter – med undantag av strandskyddstillsynen. Förbundet ska också erbjuda medlemskommunerna kompetens kring arbetet med frivilliga åtaganden inom miljöområdet. Förbundet ska också ge det stöd till fysisk planering och bygglovsverksamhet som varje medlemskommun efterfrågar inom förbundets kompetensområde. Förbundet ska besvara remisser från medlemmarna, informera och hjälpa medlemmarna med expertkunskaper inom verksamhetsområdet samt delta i kommunernas krisberedskapsplanering. Förbundets verksamhet finansieras delvis av medlemsavgifter från de tre kommunerna men ungefär hälften av förbundets kostnader täcks av avgifter som verksamheterna betalar för tillsynerna.

Varje kommun måste ha en överförmyndare eller en överförmyndarnämnd. Södertörns överförmyndarnämnd är en gemensam förmyndarnämnd som drivs av Haninge kommun i samverkan med Tyresö, Botkyrka, Huddinge och Nynäshamn. Nämndens huvuduppgift är att utöva tillsyn och kontroll över förmyndarskap, godmanskap och förvaltarskap. Syftet med tillsynen är att förhindra att barn eller myndiga personer som inte själva kan ta tillvara sin rätt, missgynnas ekonomiskt eller rättsligt.

Vårljus AB bildades 1994 av 25 kommuner i Stockholms län (alla utom Stockholm) för att erbjuda vård-, behandlings- och rådgivningstjänster för i första hand barn och unga.

Tyresö kommun är delägare i Stockholmsregionens Försäkring AB (SRF), som i samarbete med kommunerna ska samordna upphandling och förvaltning av samlade försäkringslösningar. Bolaget ska ge kommunerna ökad kompetens inom försäkringsområdet och vara en resurs inom riskhantering, skadeförebyggande arbete och försäkring.