Kultur- och fritidsnämnden

Driftredovisning för kultur- och fritidsnämnden

Belopp i mnkr Intäkter Kostnader Netto
kostnad
Kommun
bidrag
Avvikelse
2017
Avvikelse
2016
Bibliotek, kultur, fritid och fritidsgårdar 14,4 118,2 103,8 110,0 6,2 6,8
Totalt 14,4 118,2 103,8 110,0 6,2 6,8

Sammanfattande bedömning

Verksamheterna inom bibliotek, kultur, fritid och fritidsgårdar uppfyllde de flesta av nämndens mål vilket bidrar till en hög måluppfyllelse för det strategiska målet att Tyresö ska vara en av Sveriges attraktivaste boendekommuner. Verksamhetsområdets ekonomi var i balans och redovisade ett överskott på 6,2 mnkr.

 

 

Bibliotek, kultur, fritid och fritidsgårdar

Mål och resultat

Verksamhetsområdet har bidragit till att uppfylla det strategiska målet ”Tyresö är en av Sveriges attraktivaste boendekommuner”. I Statistiska centralbyråns mätning nöjd-medborgar-index var Tyresös index för idrotts- och motionsanläggningar samt fritidsmöjligheter högre (67) än genomsnittet (60). I mätningen för kultur var resultatet samma (60) som vid förra mätningen, det vill säga att Tyresö var något under genomsnittet (61) jämfört med andra kommuner i samma storlek. Antalet besökare på biblioteken och aktiva låntagare ökade jämfört med 2016. Fritidsgårdarna arbetar för att erbjuda kostnadsfria aktiviteter utifrån ungdomarnas önskemål. Utvecklingen av Alby friluftsområde fortsätter. Verksamhetsområdet nådde en ekonomi i balans och redovisade ett överskott. Sjukfrånvaron för hela verksamhetsområdet var 4 procent vilket uppfyllde kommunens mål.

När det gäller uppdragen från kommunplanen såg verksamheten över taxor och avgifter i december och nämnden beslutade att justera fritidsavdelningens olika taxor för uthyrning av lokaler och anläggningar.

Verksamheten erbjuder flera fritidsaktiviteter för personer med funktionsnedsättning.

Arbetet med Albyutvecklingen fortsätter och har delats upp i fyra delprojekt: Spår och leder, kulturfastigheter, entréer till Alby och entré till Tyresta.

Verksamheten

Efterfrågan är stor på mötesplatser för olika åldrar och intressen, till exempel ytor för spontanidrott, bibliotek och fritidsgårdar. Mötesplatser är en viktig förutsättning inte minst för integration. Pensionärsorganisationerna har också framfört starka önskemål om mötesplatser.

Alla avdelningar har arbetat uppsökande för att nå nya målgrupper. Bland annat har kulturskolan särskilt vänt sig till områden där de har få elever. Alla verksamheter har gjort brukarenkäter och kulturskolan har deltagit i Våga Visa, som kommer ligga till grund för verksamhetsutveckling.

Flera stora arrangemang genomfördes inom kulturområdet och antalet fysiska besök på biblioteken ökade bland annat tack vare fler programaktiviteter.

Tyresöborna har en god tillgång till motions- och idrottsanläggningar. Dessutom pågår arbete och planering för ny ishall i Tyresö centrum, om- och tillbyggnad av Fårdala ridhus och en sporthall i anslutning till Fornuddens nya skola. Alby friluftsområde fortsätter också att utvecklas.

Profilfritids, som är fritidsverksamhet i föreningsregi för 9–12-åringar, har permanentats. Tyresös fritidsgårdar och Café Bonza arrangerade under året ett flertal aktiviteter som dagkollo, sommarcafé, skateparkscafé, olika föreläsningar, mångkulturell vecka med mera.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Kultur- och fritidsverksamheten behöver kartlägga behoven av moderna lokaler för biblioteken och annan kulturverksamhet. Bland annat behövs en översyn av möjligheten att ha obemannade bibliotek.

Befolkningen i Tyresö ökar och det påverkar även verksamheterna inom kultur och fritid. Kostnaderna för lokalt aktivitetsstöd väntas öka.

Arbetet med att utveckla Alby fortsätter 2018.

Planen för kommunens behov och utbyggnad av anläggningar behöver analyseras och tas med i kommunens planeringsarbete. Nämnden har fått i uppdrag att göra prioriteringar av anläggningar för kultur och fritid under 2018 när kommunens lokalförsörjningsplan tas fram.