Året som gått i nämnderna
Kommunstyrelsen
Professionell myndighetsutövning med lotsfunktion
Företagen är beroende av kommunens agerande, till exempel vid olika former av myndighetsutövande. Ett arbete för en lotsfunktion för företag inleddes med en undersökning av vad företagarna önskar. I näringslivsrådet diskuterades frågan i en workshop kring förbättringsområden för näringslivsarbetet. Kommuner med lotsfunktion kommer att besökas under 2017.
Träffar med byggföretag
För att säkra byggnation av bostäder mötte kommunen flera byggföretag. En intressebank med byggföretag håller på att byggas upp. Kommunen medverkade på en konferens som länsstyrelsen anordnade för kommuner och byggföretag i länet, där aktuella bostadsprojekt ställdes ut. Flera kontakter med intresserade byggföretag knöts under utställningen.
Ny dricksvattentäkt
En förstudie om ny dricksvattentäkt i Gnesta genomfördes. Den blev klar i november. Förstudien visade att en fördjupad utredning av befintlig anläggning behöver göras, vilket genomförs under 2017. Målet är att få en långsiktigt hållbar vattentäkt med högkvalitativt dricksvatten.
Leaderprojekt i Stjärnhov
Ett landsbygdsutvecklingsprojekt via Leader Södermanland beviljades stöd, där Gryts hembygdsförening ska starta en läsarstuga och ett museum. Hembygdsgården ska innehålla samlingar och ett digitalt arkiv för de som vill läsa om eller forska i Gryts sockens historia och kultur. Projektets budget är 426 000 kronor.
Rättssäkra upphandlingar
Kompetensutvecklingen inom upphandling fortsatte för att kunna rättssäkra upphandlingarna inom kommunen. En upphandling till förvaltningsrätten överprövades. Upphandlingen avsåg en samordnad upphandling med andra kommuner av städredskap, hygienutrustning och rengöringsmedel. Den 30 januari 2017 kom beslut från förvaltningsrätten att ansökan om överprövning avslås.
Översyn av hyresmodellen
En översyn av hyresmodellen mellan kommunen och Gnesta Förvaltnings AB (GFAB) resulterade bland annat i en ny metod för beräkning av hyror, organisation för kundvårdsmöten och uppdaterad gränsdragningslista mellan hyresvärd och hyresgäst.
Minskad energianvändning
Energiförbrukningen blev 128,7 kWh per kvadratmeter för de bostäder och lokaler som ägs av Gnestahem och GFAB. Det var en förbättring, eftersom förbrukningen låg på 130,26 kWh per kvadratmeter under 2015. Detta innebar en minskning med 1,2 procent 2016.
Samhällsbyggnadsnämnden
Ärenden inom bygglov och miljöområdet
Antal inkomna bygglov var 115 där 95 beslutades. Handläggningstiden var i genomsnitt 11,9 arbetsdagar. Det innebar en viss ökning jämfört med 2015 då snittet låg på 10,1 dagar. 2015 inkom 133 bygglov och 118 beslutades under året. Gnesta har en tjänstegaranti för bygglov: Beslut om bygglov lämnas senast inom tre veckor från att kompletta handlingar lämnats in (gäller ej maj–juli). Garantin uppfylldes för alla ärenden utom ett.
Miljöenheten hanterade 202 kompletta ärenden (lika många som 2015) med fortsatt korta handläggningstider. Av dessa tog enbart fyra längre tid än tre veckor att handlägga.
Reviderade riktlinjer för serveringstillstånd
Riktlinjer för ansökan och tillsyn av serveringstillstånd reviderades. De är utformade för att hjälpa krögare som har eller planerar att söka serveringstillstånd. Tillsynsplanen för alkohol och tobak reviderades också. Den kan hjälpa tillståndshavarna att bedriva en ansvarsfull alkoholservering genom att se vad kommande tillsyn kommer att ta upp. För tillsyn av alkohollagen gäller från 2016 att tjänsten köps in från Nyköpings kommun och motsvarar en halvtidstjänst.
Detaljplaner för minskad klimatpåverkan
För att stimulera hållbara energilösningar för minskad klimatpåverkan används en checklista enligt mallen för miljökonsekvensbeskrivningar vid upprättande av detaljplaner. Mallen användes i åtta av nio detaljplaner som handlades under 2016. För detaljplanen vid Frönäs gärde (äldreboende och bostäder) anlades en särskild dagvattendamm.
Avloppsinventering
Avloppsinventeringen omfattade 296 fastigheter. Vid årets slut hade samtliga inventerats. Ett beslut om föreläggande överklagades i årets inventeringsprojekt.
Barn- och utbildningsnämnden
Trygghet i förskola och skola
Skolinspektionen genomförde en enkät i hela landet till föräldrar och barn. I frågorna om trygghet och omsorg redovisades ett sammanvägt index på 8,8 för kommunens förskolor. Index låg på samma nivå som riksgenomsnittet. På påståendet Jag upplever att mitt barn trivs på förskolan svarade 88 procent av föräldrarna att det stämmer helt och hållet eller ganska bra. Det var något högre resultat än för landet i övrigt.
Resultaten för Gnestas elever i årskurs 5 och 9 i frågor om trivsel och trygghet i skolan var för vissa frågor lika som övriga riket. Andra frågor fick sämre resultat jämfört med övriga riket. På påståendet Jag känner mig trygg i skolan svarade 88 procent av eleverna i årskurs 5 att det stämmer helt och hållet eller ganska bra. För samma påstående svarade 82 procent av eleverna i årskurs 9 att det stämmer helt och hållet eller ganska bra. Detta var i nivå med resultaten för övriga riket.
För föräldrar till elever i förskoleklass visar enkäten att en större andel upplever att deras barn känner trivsel och trygghet. Resultatet blev högre i Gnesta kommun än i övriga riket. Detsamma gällde elever i årskurs 9, men inte föräldrar till barn i grundskolan där resultatet var lägre än riksgenomsnittet.
Kontakter med kultur- och arbetsliv i skolan
I utvecklingen av kontakter med kultur- och arbetsliv samt föreningsliv ingår den så kallade Arbetslivsdagen, där barn och elever får inblick i möjliga framtida yrkesval. Under 2016 samarbetade kommunens grundskolor med lokala aktörer inom kulturområdet i Kulturrådets projekt Skapande skola. Eleverna deltog även i Art Labs Swamp Camp. Tillsammans med konstnärer (från Art Lab) och biologer fick eleverna besöka, diskutera och undersöka ekosystemet. Grundskolan genomförde även projektet Jazzpoesi som handlade om djur och känslor. Dansmatteprojektet fortsatte och eleverna såg även föreställningar med den värdegrundsproblematiserande pjäsen Men säg något då!
Ökat utbud av aktiviteter på Chill
Antalet aktiviteter ökade på fritidsgården Chill med bland annat en musikstudio och målarvägg. Dessutom initierades flera aktiviteter av ungdomarna själva; filmkvällar, tacokvällar, konsertbesök på Gröna Lund, tjejkväll, grillkväll och pingisturnering.
Organisation för nyanlända elevers lärande
Under höstterminen startade barn- och utbildningsförvaltningen en grupp av en förskolechef, integrationsansvarig rektor, förskolepedagog, lärare i svenska som andraspråk samt integrationsstrateg. Uppdraget är bland annat att se över organisationen för nyanlända elever samt de dokument som behöver översättas till olika språk. Gruppen kommer också att arbeta fram en gemensam policy för mottagandet av nyanlända elever.
Vuxen- och omsorgsnämnden
Fler tjänster på Gnesta ungdomsboende
Fem tjänster inrättades på Gnesta ungdomsboende, vilket innebär att det finns bemanning nattetid. Förändringen berodde på krav från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt arbetsmiljöhänsyn. Den ökade nattbemanningen gav önskad effekt med ökad trygghet och trivsel för personal och ungdomar.
Svår personalsituation inom IFO
Svårigheten att rekrytera socialsekreterare och att anlita kompetenta konsulter samt en hög arbetsbelastning (främst inom den sociala barn- och ungdomsvården) gav en fortsatt tung arbetssituation för personal inom individ- och familjeomsorgen (IFO). Därför kunde lagstadgade handläggningstider inte hållas för förhandsbedömningar och utredningar inom den sociala barn- och ungdomsvården.
Lex Sarah
Av samtliga sju utredningar under 2016 handlade tre om brister i omvårdnad. Orsaken var att personal inte följt gällande rutiner, att rutinerna varit bristfälliga, bristfälliga kunskaper om gällande riktlinjer och avtal samt bristfällig arbetsledning. Enligt lex Sarah-utredningar kunde bristerna inte kopplas till personalresurser. Antal lex Sarah-utredningar var nio under 2015 och tio under 2014, det vill säga en liten minskning under de senaste tre åren.
Lex Maria och avvikelser
2016 gjordes totalt 422 lex Maria-anmälningar. Fyra områden visade avvikelser. Antalet anmälningar minskade inom samtliga områden, jämfört med 2015.
Typ av avvikelse | Antal 2016 | Antal 2015 |
---|---|---|
Läkemedel | 104 | 174 |
Fall | 298 | 393 |
Medicintekniska produkter | 20 | 33 |
Omvårdnad och övriga områden | 1 | 8 |
Bra mathållning och måltider i en trevlig miljö
På de särskilda boendena är kostråden utbytta mot måltidsombud. Begreppet omfattar hela måltiden, inte endast maten. Frustunagårdens restaurang fick bättre miljö med ljuddämpande gardiner, nya vaxdukar och gröna växter. Inom hemtjänsten utsågs ett kostombud för att handleda arbetskamrater i förståelsen av hela måltidens betydelse. På LSS-boenden (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) inleddes en förändring för individuella måltider och för att varje brukare ska bekosta sin egen mat. Gemensamma måltider anordnas även i fortsättningen för att stärka social samvaro när så önskas.
Ensamkommande barn ges möjlighet att framföra sina behov och åsikter
På boendet för ensamkommande barn startades husmöten med boende och tjänstepersoner för att diskutera gemensamma frågor och önskemål. Informationsbladet Till dig som är barn eller ungdom delades ut för att barnen ska känna till namn och kontaktuppgifter till sin socialsekreterare. Här finns även information om IVO:s telefonlinje för barn och unga.