I september 2013 undertecknade Gnesta den europeiska jämställdhetsdeklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå, CEMR-deklarationen. Utifrån denna fattade kommunen beslut om en övergripande jämställdhetsplan i juni 2015. CEMR-deklarationen är ett verktyg för att integrera jämställdhetsperspektivet i det politiska beslutsfattandet och i den praktiska verksamheten. Att underteckna deklarationen innebär att inom två år ta fram en handlingsplan som ska införas och följas upp. I jämställdhetsplanen anges att en jämställdhetsredovisning ska göras årligen och finnas med i årsredovisningen. Nedan redovisas för uppföljningen av planens åtta åtaganden.
Efter beslutet om jämställdhetsplanen blev 2016 det första hela året där planen fullt ut implementerades och arbetet med planen och uppföljning sökte sina former.
Åtagande 1. Den politiska organisationen har ansvar för att agera så att artiklarna på området blir möjliga att uppfylla.
Uppföljning:
Arbetet med den övergripande jämställdhetsplanen utifrån CEMR-deklarationen1 2015–2020 pågår i nämnderna. Respektive förvaltning har utarbetat var sin aktivitetsplan som följs upp i ledningsgruppen fyra gånger per år och avrapporteras i nämnderna vid halvårsskifte och årsskifte. Möten med den politiska styrgruppen genomförs fyra gånger per år. För stöd och samordning av arbetet inom förvaltningarna finns en kontaktperson i varje förvaltning.
Åtagande 2. Gnesta kommun ska arbeta för att motverka diskriminering och främja individers lika rättigheter och möjligheter.
Uppföljning:
- Kompetensutveckling genomfördes, bland annat i form av en föreläsning om jämställdhet för förtroendevalda, chefer och fackliga representanter. Föreläsare var Gertrud Åström, en av de nationellt mest anlitade talarna inom området.
- Vid beslut i nämnder finns en checklista för jämställdhet där ärenden ska belysa jämställdhetsperspektiv inför beslut. Checklistan upplevdes som svår att använda av tjänstepersoner och en revidering pågår.
- Vid medborgardialoger redovisas deltagande, bland annat per kön. Dialogerna analyseras för att säkra likvärdig representation.
- Utbildning för chefer genomfördes för att säkerställa att rättvisa rekryteringsgrunder användes. Samhällsbyggnadsförvaltningen träffade samtliga medarbetare för att diskutera den ojämna könsfördelningen inom förvaltningens olika enheter. Även inom Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB fördes diskussioner för att jämna ut könsfördelningen.
- Biblioteket gjorde en enkätundersökning för att ta reda på utbud av media i tidningsrummet som tillgodoser båda könens önskemål. Resultat kommer i början av 2017. Biblioteket sammanställde även statistik om vilka som har utställningar i biblioteket. Det framgick att cirka 60 procent var kvinnor och resten bestod av män.
- Samhällsbyggnadsnämnden och förvaltningen genomförde ett seminarium kring temat detaljplaner och jämställdhet.
- I arbetet med översiktsplanen utvecklades ett särskilt avsnitt om jämställdhetsperspektivet.
- Kommunen samt Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB utvecklade IT-miljön så att den främjar distansarbete. Det ska underlätta för både kvinnor och män att förena förvärvsarbete och föräldraskap för de som har möjligheten att arbeta hemifrån.
Åtagande 3. I Gnesta kommun råder nolltolerans mot kränkande behandling, diskriminering och trakasserier.
Uppföljning:
- I mallen för arbetsplatsträffar (APT) och utvecklingssamtal är jämställdhet ett av perspektiven som diskuteras med samtliga medarbetare.
- En utbildning i kommunens värdegrund DRAG genomfördes för chefer, med frågor om bland annat diskriminering.
- Rapporter om fall av kränkande behandling i förskolan och skolan redovisas löpande i barn- och utbildningsnämnden.
- Vuxen- och omsorgsnämnden fattade beslut om en handlingsplan för att motverka kränkande behandling.
Åtagande 4. Gnesta kommun ska aktivt verka för att osakliga löneskillnader som har samband med kön ska upptäckas och åtgärdas.
Uppföljning:
- En diskussion om arbetsvärdering för lika lön för likvärdigt arbete inleddes i slutet av 2016.
- Gnestahem och Gnesta Förvaltnings AB följde upp den årliga lönekartläggningen. Inga skillnader i löneutveckling påvisades.
Åtagande 5. I Gnesta kommun får invånarna oavsett kön likvärdigt bemötande och service inom alla verksamheter.
Uppföljning:
- Vid medborgarundersökningar, brukarundersökningar samt i delårs- och årsredovisning görs analyser av könsuppdelad statistik som grund för utvecklingsarbete.
- Barn- och utbildningsnämnden redovisar och analyserar könsuppdelade resultat med bland annat meritvärde och nationella prov som grund för åtgärder.
Åtagande 6. Gnesta kommun vill främja lika möjligheter för flickor och pojkar avsveende hälsa, utbildning och livslångt lärande.
Uppföljning:
- Biblioteket genomförde Bookworms, en bokklubb för 10–13-åringar med syfte att utveckla läsandet. Inga pojkar deltog, trots att bokvalet var könsneutralt.
- Planen för jämställd studie- och yrkesvägledning reviderades under 2016. Med planen som utgångspunkt arbetade Frejaskolans årskurser 7–9 med arbetsmarknadskunskap i kombination med praktisk arbetslivsorientering (prao).
- Studie- och yrkesvägledare tipsade skolans lärare om övningar: Månadens yrke, filmer för att se och hitta kopplingar mellan läroplaner, likabehandlingsplan, ämnen samt studie- och yrkesvägledning.
- Läromedel och lekmaterial ses över kontinuerligt i förskolor och skolor. I förskolorna finns normkritiskt lekmaterial och litteratur samt ett normkritiskt förhållningssätt vid inköp av nytt material och litteratur. På skolorna görs medvetna val av läromedel.
- En pedagog anställdes som skolbibliotekarie. Det ökade tillgängligheten till böcker och möjligheten till bokpresentationer i klasserna ur ett jämställdhetsperspektiv. I Frejaskolans årskurser F–5 påbörjade flera klasser olika högläsnings- och läsprojekt. Årskurs 4 och 5 fick författarbesök och deltog i novelltävling.
- Personalen på fritidsgården Chill för löpande dialoger med ungdomar i Chillrådet. Syftet är att bredda utbudet av aktiviteter. Ungdomarna uppmuntras också att delta i nya aktiviteter.
Åtagande 7. Flickor och pojkar, kvinnor och män har rätt att delta i idrottslivet och kultur- och fritidslivet på lika villkor.
Uppföljning:
- I de nya reglerna om föreningsbidrag från 2016 finns tydliga formuleringar kring jämställdhet och mångfald. Dessa granskas vid ansökningar från föreningar.
- Kulturfestivalen hösten 2016 fokuserade på mångfald och jämställdhet.
- Freja Bad & Gym som öppnade i september erbjuder könsneutrala omklädningsrum. Personalen utbildades för att fokusera på mångfald och jämställdhet.
Åtagande 8. Gnesta kommun arbetar aktivt för att mäns våld mot kvinnor och övriga former av våld i nära relationer ska upphöra.
Uppföljning:
Vuxen- och omsorgsförvaltningen informerade och utbildade kring frågor om mäns våld mot kvinnor och övriga former av våld i nära relationer.