4. Fler välmående och växande företag

Uppföljning av indikatorer

Lite sämre betyg från företagen

I NKI-undersökningen (nöjd-kund-index) om före­tagares uppfattningar om kommunernas service framgick att Gnesta kommuns företagare ser ett fortsatt behov av förbättringar. Enkäten gjordes inom ramen för Stockholm Business Alliance (SBA) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Företag som varit i kontakt med kommunen angående bygglov, markupplåtelser, serveringstillstånd, miljötillsyn och brandtillsyn fick frågor om kommunens bemötande, effektivitet, tillgänglighet, information, kompetens och rättssäkerhet. Gnestas totala NKI var 67 poäng av 100, vilket innebar en liten försämring från 2015 (70 poäng). Detta var ändå det näst bästa resultatet någonsin.

Intresset för nyföretagsamhet fortsätter

Under 2016 startade 59 nya företag i Gnesta kommun, vilket var något färre än 2015 då 74 företag startades. Flest nya företag verkade inom branscherna bygg, gräv, måleri, el och VVS. I samarbete med Nyföretagarcentrum arrangerade Gnesta kommun två starta-eget-kurser med fem tillfällen för varje omgång. Omkring 30 personer deltog, varav 60 procent män och 40 procent kvinnor.

Företagsbesök

Kommunalråden och näringslivschefen gjorde 23 företagsbesök. Av de besökta företagen drevs 11 av män och 11 av kvinnor. Ett företag hade delat ägarskap.

Planlagd mark för handel och industri

Den planlagda marken bestod av 3,25 hektar kommunalt ägd mark och 1,25 hektar privat ägd mark (samma fördelning som 2015).

Kommentar: Den planlagda marken för handel och industri var oförändrad jämfört med 2015. Ny mark för handel och industri på 1,5–2 hektar vid OK/Q8 längs väg 57 ska avsättas. Förutom drygt 1,5 hektar vid Vackerby industriområde äger kommunen en tomt i Frösjö strand på 0,4 hektar och en tomt i anslutning till Tvålfabriken på 1,3 hektar. I Björnlunda, Stjärnhov och Laxne finns ingen markreserv för industri i dagsläget.

Lägesrapporter

Fortsatta aktiviteter inom näringslivsprogrammet

Under 2016 genomfördes flera av aktiviteterna i näringslivsprogrammet. En näringslivsgala arrangerades på Södertuna slott med 106 gäster. Flera utmärk­elser delades ut. Årets Företag blev Skeppsta hytta, Årets Profil blev Gustafviks levande ljus & café, Årets Innovatör blev Sternerborgs choklad och Årets Ny­företagare blev Tholanders VVS AB.

Som en del i handlingsprogrammet bidrog Gnesta kommun med redaktionellt material i Lokalguiden för att marknadsföra kommunen bland företagare. Budskapet fokuserade på den attraktiva kommunen och det dynamiska näringslivet med stora möjligheter till etablering.

Fortsatt högt deltagande på företagsträffar

Kommunen arrangerade fyra företagsträffar, så kallade morgonsoffor, där flera samarbetspartners deltog: Företagarna, Regionförbundet Sörmland, Nordea, Svenska Kulturpärlor och Almi. Totalt deltog cirka 300 företagare. Dessutom bjöd kommunen in Gnesta handel till fyra företagsfrukostar för att prata om handelns villkor, evenemang och utvecklingen i centrum.

Hösten 2016 arrangerades Gnesta Expo tillsammans med företagsorganisationen Företagarna Trosa-Gnesta. Cirka 40 utställare deltog på företagsmässan som besöktes av närmare 700 personer. En bilaga om mässan publicerades i Sörmlands Nyheter efteråt, vilket ytterligare bidrog till att befästa varumärket Gnesta Expo.

Nytt nätverk skapar affärer

Från jord till bord är ett nätverk där syftet är att samla alla producenter och förädlare av mat i Gnesta kommun med omnejd. Sedan starten 2015 har flera nya samarbeten och köp av tjänster och produkter kommit igång. Ambitionen är att stimulera till samverkan och underlätta för kommuninvånarna att handla lokalt. Flera aktörer deltog i Rabarberfestivalen och Aptitrundan som Sörmlands Matkluster anordnar. Arrangemang runt om i Sörmland öppnade för aptitbitar och för att visa upp lokala producenter.