10. Långsiktigt minskad natur- och klimatpåverkan

Uppföljning av indikatorer

Gnesta förbättrade 11 gröna nyckeltal

I Gnesta förbättrades 11 av 16 nyckeltal i Sveriges ekokommuners Gröna nyckeltal. Tre nyckeltal var oförändrade och två försämrades. En stadig förbättring märks på det avloppsslam som produceras i kommunens avloppsreningsverk. Alla tre nyckeltal för tung­metallerna bly, kadmium och kvicksilver blev bättre. För bly är minskningen en nationell trend. Men för kadmium och kvicksilver var Gnestas minskning lägre än genomsnittet av Sveriges ekokommuner. Stora, positiva steg togs för nyckeltalen ekologiska livsmedel samt miljöcertifierade skolor och förskolor.

Lägesrapporter

Miljö- och hållbarhetsplanen genomförs

  • Inom energirådgivningen till allmänheten ökade antalet frågor om installation av sol-el markant. Tiderna för telefonrådgivning utökades därför under året. Inför 2017 sker förändringar i stats­bidrag till energi- och klimatrådgivning, där det finns krav på kommunsamarbete samt minst en halvtidstjänst för rådgivning. Former för samarbete mellan kom­munerna i östra Södermanland har tagits fram och ska godkännas av Energimyndigheten.
  • Kommunen genomförde ett par vattendragsvandringar för markägare och allmänhet. Gnesta deltog med aktivitet kring det nya konceptet Sörmlands vattenvecka där fokus ligger på vattnets betydelse. Kommunen beslutade att delta i ett samarbetsprojekt kring mal i Båven. Projektet syftar till att skydda och stärka malen i Sörmland. Projekttiden är tre år och finansieras bland annat av statligt LONA-bidrag (Lokala naturvårdssatsningen).
  • Runt Storsjön pågår ett Greppa näringen-projekt där kommunen deltar. Särskilt intressant är en ny modell för att spåra mark med erosionsproblem.
  • Provtagning gjordes enligt kalkningsplanen och kalkning utfördes i oktober 2016.

Upprustningar inom VA

Projekteringen av en avloppsledning mellan Laxne och Gnesta, den så kallade Laxnelänken, kommer att upphandlas under 2017. Länken möjliggör kommunal avloppsanslutning, även för hushåll längs med länkens sträckning.

Reningsverket i Gnesta renoverades i hög omfattning för att klara de utsläppskrav som verksamhetens miljötillstånd omfattar.

Ett driftsövervakningssystem byggs upp i alla vatten- och avloppsreningsverk samt pumpstationer. Ett fullskaligt driftsövervakningssystem beräknas vara på plats 2017. Översyn och renovering av kommunens pumpstationer pågår också.

Ekonomiskt bidrag till dagvattenrening vid Frösjö strand

Gnesta beviljades ett LOVA-bidrag för att anlägga en dagvattendamm. Bidraget är på högst 312 500 kronor, vilket täcker 50 procent av anläggningskostnaden. Syftet med dammen är att rena dagvatten från Frösjöstrandområdet innan det avleds till Frösjön.