Gnestas mål
Gnesta kommuns fokusområden
Politisk plattform
Den politiska plattformen anger inriktningen för Gnesta kommun 2015–2018 vilken är utgångspunkten för nämndernas arbete med budget, mål och indikatorer.
Skola, barn och ungdomar
En trygg start
Förskolan ska vara en trygg och utvecklande start i livet för barnen. Genom fokus på pedagogisk utveckling ges lärare och personal rätt verktyg för att låta alla barn bli sedda, få växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar. Inskolningen ska ske på ett tryggt och flexibelt sätt som tillmötesgår barnets behov samt vårdnadshavarnas önskemål och förväntningar. Vi vill att barnen ska ges möjlighet till placering i en förskola i den egna kommundelen och att detta ska kunna ske utan köer.
Förskolan och skolan har en kompensatorisk roll och ska erbjuda alla elever en trygg och utvecklande lärandemiljö. Elevernas lust att lära ska ständigt mötas med nya utmaningar utifrån individuella förutsättningar. Skolan ska ge kunskaper och färdigheter så att alla elever ges möjlighet till maximal utveckling för att nå kunskapsmålen.
En modern skola som ger möjligheter för livet
För att möta de krav som finns på såväl den nationella som på den globala arbetsmarknaden är det viktigt att elever lämnar skolan med goda och relevanta kunskaper. Språk är en viktig färdighet men vi ser också vikten av förbättrade kunskaper i andra ämnen. Vi vill den kommande mandatperioden stödja skolorna i Gnesta i att kunna göra naturvetenskap, matematik och teknik mer intressant och stimulerande för eleverna, då kunskaper inom dessa områden är förutsättningar för att Sverige som land ska kunna stå sig starkt i framtiden. Vidare skapar ny teknik fantastiska möjligheter till lärande och smart planering, administration och uppföljning. Vi vill att Gnestas skolor ser över hur digitalisering kan bli ett verktyg i den pedagogiska utvecklingen.
Alla som växer upp i Gnesta ska kunna utvecklas utifrån sina förutsättningar. Flickor och pojkar ska ha samma möjligheter. Under en rad år har pojkar i hela landet släpat efter när det gäller att nå goda kunskaper. Samtidigt presterar flickor väldigt bra i skolan men upplever mer och mer stress och psykisk ohälsa. Vi vill att skolans arbetssätt och förhållningssätt ska bidra till att bryta de normer och attityder som idag begränsar barn och unga i sin utveckling. Alla barn och ungdomar ska mötas med samma förväntningar samt ha rätt att utveckla sin fulla potential.
Skolan i Gnesta kommun ska hålla hög kvalitet och ge barn och ungdomar goda förutsättningar för ett bra vuxenliv. Med verksamheter som präglas av kompetens, trygghet, tydliga målbilder och pedagoger som ägnar mer tid åt undervisning än administration och andra kringsysslor kommer vi att få elever som är redo för framtiden.
Jobb, utveckling och näringsliv
Ett starkt näringsliv för en stark utveckling
Gnesta har ett starkt, brett och växande näringsliv. Många företag, i olika branscher, i och runt kommunen gör Gnesta kommun samt kommunens invånare och företag mindre sårbart för strukturomvandlingar och konjunktursvängningar. Därför vill vi fortsätta att främja det breda och mångfacetterade näringsliv som finns i kommunen. Vid sidan av de redan starka branscherna inom bland annat bygg- och anläggningssektorn, service- och tjänstesektorn, handeln, tillverkningsindustrin och lantbruk, så ser vi en stor potential inom besöksnäringen och de kulturella och kreativa näringarna vilka bör ges ett särskilt fokus under kommande år.
Samhällets utveckling är beroende av företagens utveckling. Företagsamhet och innovationsförmåga utgör en viktig motor i ekonomin och bidrar samtidigt till bättre samhällsservice och fler utvecklingsmöjligheter. Vi vill se nya företag som startas, och fler företag som växer. Därför ska åtgärder för att underlätta för individer att starta och driva företag fortsätta att utvecklas och kommunens kontakter med näringslivet ska präglas av intresse för näringslivets behov och utvecklingsmöjligheter.
Gnesta kommun har nyligen antagit ett näringslivsprogram som pekar ut inriktningen för de kommande åren. Vi vill vårda och värna programmets intentioner och tillsammans med näringslivet fortsätta utvecklingsarbetet. Kopplat till näringslivsprogrammet vill vi särskilt prioritera följande arbete inom kommunens organisation.
Jobb och utveckling
Gnesta har genom sitt geografiska läge, en bra skola och ett brett och starkt näringsliv, goda möjligheter för att få fler i arbete. Dessa förutsättningar vill vi ta till vara på och forma en politik för minskad arbetslöshet och bättre utvecklingsmöjligheter. Deltagande i arbetslivet får människor att växa och känna gemenskap. Att alla som kan arbeta gör det är grunden för en stark och fungerande välfärd. När jobben blir fler så kan såväl människor som svensk ekonomi växa.
En särskilt prioriterad fråga för oss att arbeta med under mandatperioden är ungdomsarbetslösheten. Att Gnestas unga kan etablera sig på arbetsmarknaden och därmed bidra till samhällsutvecklingen och samtidigt växa till självständiga individer och samhällsmedborgare är betydelsefullt för såväl individen som för samhället. Gnestas unga ska inte starta sitt vuxenliv i arbetslöshet och därmed riskera ett långvarigt utanförskap. Vårt mål är att ingen ungdom ska stå utan arbete, praktik eller studieinsatser i mer än 90 dagar.
Arbetslöshetens utmaningar är många. Vi vill utveckla stödet till arbetslösa genom coachning, att guida till studier för att matcha arbetsmarknadens efterfrågan och samverkan mellan myndigheter. Kommunen kan stärka sina verksamheter genom traineeverksamhet samtidigt som arbetslösa får erfarenheter som gör dem mer anställningsbara. I samarbete med näringslivet, skolan och arbetsförmedlingen önskar vi se ett gemensamt grepp för att ge ungdomar, men också personer som nyligen invandrat till Sverige, bättre förutsättningar att etablera sig på arbetsmarknaden. I detta arbete spelar också vuxenutbildningen en stor roll som en brygga till såväl högre studier som till ökad anställningsbarhet.
Samhällsutveckling
Gnesta kommun ska erbjuda en god och attraktiv livsmiljö. Offentliga miljöer ska vara trivsamma, trygga och tillgängliga. Kommunen ska utvecklas och moderniseras samtidigt som småskaligheten och de karakteristiska dragen behålls. För att långsiktigt kunna bibehålla och utveckla såväl offentlig som privat service behövs fler invånare. Därför ligger målet om 12 000 invånare år 2020 fast och takten för bostadsbyggnationen behöver öka. För att hela Gnesta kommun ska kunna leva och utvecklas behöver vi i en ny översiktsplan peka ut riktningen för samhällsplaneringen de kommande åren.
Vidare vill vi under denna mandatperiod fortsätta utvecklingen av centrala Gnesta till ett attraktivt centrum för boende, besökare och näringsidkare. Fler människor som bor och rör sig i Gnesta är viktigt för att långsiktigt kunna säkra ett brett handels- och serviceutbud.
För att vara en attraktiv och långsiktigt hållbar kommun vill vi arbeta för bättre möjligheter till bredbandsuppkoppling, för utbyggnad och ombyggnad av gång- och cykelvägar för en tryggare och bättre framkomlighet samt för en väl fungerande kollektivtrafik som erbjuder goda pendlingsmöjligheter till studier, arbete och nöjesliv.
Äldre i Gnesta
Aktiva seniorer
De flesta äldre har många friska år att se fram emot den dagen de väljer att gå i pension. Aktiviteter som stimulerar till såväl fysisk som mental träning är av stor vikt för att leva ett långt, friskt och rikt liv. Därför vill vi tillsammans med bland annat pensionärsorganisationer och andra föreningar arbeta för att se till att det finns ett gott utbud av aktiviteter för äldre invånare. Vi kommer också att arbeta för att ha ett gott utbud av bostäder som är utformade för att passa äldres önskemål och behov.
Omsorg
Alla har rätt till en trygg och värdig ålderdom. Äldreomsorgen ska finnas som en garant så att äldre kan leva ett värdigt liv även då krafter tryter. Verksamheten ska ha hög kvalitet och behöver byggas ut under kommande år, bland annat kommer ett nytt särskilt boende att byggas.
Även om äldreomsorgen i Gnesta generellt sett är bra så finns idag en oro hos en del äldre för att omsorgen och servicen inte ska räcka till. Vi vill därför höja kvaliteten inom äldreomsorgen genom ett tydligt ledarskap, en kompetent personal och en kontinuerlig dialog med bland annat brukare, pensionärsföreningar, landstinget och anhöriga. Ingen ska behöva känna oro inför sitt åldrande i Gnesta.
Föreningsliv, kultur och fritid
Ett brett och starkt föreningsliv och ett rikt kulturliv är viktigt för folkhälsan och samhällets civilitet. Det ger möjligheter till nya möten och integration och för Gnesta kommuns förmåga att locka till sig och behålla invånare. Ett varierat och innehållsrikt utbud av aktiviteter för såväl boende som besökare är viktigt för samhällsutvecklingen och bidrar till att stärka Gnesta kommuns attraktivitet.
Gnesta har idag ett starkt förenings- och kulturliv som syns och tar plats i samhället, detta vill vi värna och ge långsiktiga förutsättningar för fortsatt utveckling. Vi vill särskilt fokusera på att samarbeta med föreningslivet för att inkludera fler, exempelvis genom att skapa fler aktiviteter för unga vuxna och för seniorer.
En god personalpolitik
Kompetenta och engagerade medarbetare är en förutsättning för att hålla en hög servicenivå inom kommunens verksamheter. Medarbetare som känner stolthet och glädje inför sitt arbete är också en förutsättning för att kommunen ska kunna säkerställa en långsiktigt hållbar personalförsörjning.
Det är viktigt att det finns möjlighet att utvecklas och växa på arbetsplatsen samt att personalen är delaktig i utvecklingen av verksamheterna. För att ytterligare höja kompetensnivån och öka personalens delaktighet i verksamhetsplaneringen så krävs ett tydligt och gott chefs- och ledarskap. Därför vill vi se över och utveckla ledarskap och personalpolitik.
Ansvar för ekonomin
Vår gemensamma ekonomiska politik bygger på ansvarstagande. Gnesta kommun har en i grunden stark ekonomi, för att det fortsatt ska kunna förbli på det viset så krävs ordning och reda i den ekonomiska förvaltningen.
Kostnadsutvecklingen ska vara under kontroll, upphandlingar ska ske på ett samordnat och professionellt sätt och vi ska säkerställa att våra gemensamma resurser används så effektivt och genomtänkt som möjligt.
Vid sidan av den långsiktiga ekonomiska planeringen behövs arbetsformer som gör att medarbetare involveras och blir delaktiga i planeringen av verksamheterna inom kommunens enheter. Detta för att den kunskap som personal besitter är en förutsättning för att kunna arbeta med kostnadseffektiviseringar vid sidan av kvalitetshöjande arbete.
Ett hållbart Gnesta
Miljö och klimat
Världen står inför stora utmaningar. I arbetet för att söka stoppa utvecklingen och, vid sidan av det, mildra effekterna av de pågående klimatförändringarna så behöver mänskligheten tänka om. De vägval vi gör idag påverkar livsvillkoren för framtida generationer.
Gnesta kommun och dess helägda bolag bör tillsammans sträva efter att minimera energiförbrukningen i lokaler och anläggningar. Vidare bör kommunens bolag vara öppna för att använda olika former av egenproducerad och förnybar energi i anslutning till verksamhetslokaler.
Vi vill också fortsätta att planera samhället på ett sådant sätt att klimatpåverkan långsiktigt minskar, exempelvis genom att nya bostäder i första hand planeras i anslutning till goda pendlingsmöjligheter.
Kosten fyller en betydande funktion inom kommunens olika verksamheter, och har dessutom en stark koppling till miljö- och klimatfrågorna. Vi vill erbjuda vällagad och näringsriktig mat till våra barn, unga och äldre. Särskild vikt ska även läggas vid att maten serveras på ett smakfullt sätt i en trevlig miljö. Genom att prioritera närodlade och ekologiska råvaror i så lång utsträckning det är möjligt samt arbeta för att minska matsvinnet så bidrar kommunen till ett mer hållbart samhälle.
Öppenhet, mångfald och social hänsyn
Vi önskar ett samhälle där alla känner sig välkomna och kan komma till sin rätt. Vi vill därför aktivt arbeta för öppenhet och mångfald – med en politik som vänder sig till alla. Vi vill stärka arbetet med mänskliga rättigheter i Gnesta kommun och motarbeta alla former av diskriminering. Integrationsverksamheten ska stärkas genom ett tätare samarbete med bland annat vuxenutbildning, arbetsmarknadsenheten och statliga myndigheter för att ge en snabbare etablering för nyanlända. Goda möjligheter till jobb, utbildning, bostad och fritidsaktiviteter är viktiga nycklar till ett välmående samhälle. Genom att prioritera dessa frågor får vi också goda förutsättningar till en välfungerande integration och ett samhälle som håller ihop.
Gnesta kommun har under många år arbetat med jämställdhetsfrågor, och ska också fortsätta med det. Särskilt fokus ska läggas på arbetet med barn och ungdomar där den långsiktiga nyttan kan ha stor effekt. Att såväl pojkar som flickor ges förutsättningar att växa som individer och utvecklas till sin fulla potential är viktigt för både individen och för samhället. Fördomar och rådande normer ska inte hindra vare sig unga eller äldre från att leva ett fritt och utvecklande liv.