Redovisningsprinciper

Årsredovisningen är upprättad i enlighet med lagen (1997:614) om kommunal redovisning och rekommenda­tioner från Rådet för kommunal redovisning (RKR).

Tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärde där inget annat anges. Periodiseringar av inkomster och utgifter har skett enligt bokföringsmässiga grunder vilket är i enlighet med god redovisningssed. Fordringar har upptagits till de belopp varmed de beräknas inflyta.

Extraordinära och jämförelsestörande poster

Upplysning om varje enskild extraordinär intäkt eller kostnad samt jämförelsestörande poster lämnas i enlighet med RKR:s rekommendation 3.1 (Redo­visning av extraordinära poster och upplysningar för jämförelseändamål) i not till berörda resultatposter i resultaträkningen.

Intäkter

Intäkter redovisas i den omfattning som det är sannolikt att de ekonomiska tillgångarna kommer att tillgodogöras kommunen och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.

Skatteintäkter

Den preliminära slutavräkningen för skatteintäkter baseras på Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) decemberprognos i enlighet med RKR 4.2 (Redo­visning av skatteintäkter).

Internränta

Som ersättning för använt kapital belastas avgiftskollektivet med en intern ränta på bokfört värde på anläggningstillgångar. Under 2016 har räntan varit 2,5 procent.

Kostnader

Kostnadsföring i resultaträkningen eller aktivering i balansräkningen

Tillgångar avsedda för stadigvarande bruk eller innehav med en nyttjandeperiod om minst tre år klassi­ficeras som investering om värdet är ett väsentligt belopp. I Gnesta kommun är gränsen för väsentligt belopp satt till ett halvt prisbasbelopp (respektive räkenskapsårs prisbasbelopp).

Avskrivningsmetod

Anläggningstillgångar skrivs av linjärt efter en bedömning av nyttjandetiden i syfte att återspegla resursförbrukningen. Nya materiella anläggnings­tillgångar som består av flera komponenter med olika nyttjandetid delas upp och skrivs av var för sig.

För maskiner och inventarier tillämpas i huvudsak följande avskrivningstider

Anläggningstillgångar Avskrivningstider (år)
Maskiner 5
Inventarier 5

För byggnader och tekniska anläggningstillgångar som har aktiverats sedan 2014 tillämpas komponentavskrivning i enlighet med RKR 11.4 (Materiella anläggningstillgångar).

Följande avskrivningstider tillämpas för byggnader och tekniska anläggningstillgångar

Anläggningstillgångar Avskrivningstider (år)
Verksamhetsfastigheter 20
Fastigheter för affärsverksamhet 20
Publika fastigheter 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50

En övergripande analys av effekterna vid bytet av redovisningsprincip för komponenter år 2013 visade att resultateffekten inte påverkade kommunens siffror nämnvärt.

Leasingavtal

Kommunens leasingavtal klassificeras som operationella leasingavtal då de ekonomiska fördelar och ekonomiska risker som förknippas med ägandet av objektet inte överförs från leasegivaren till lease­tagaren i någon väsentlig form.

Anläggningstillgångar

Anläggningstillgångarna upptas till anskaffningsvärde och avdrag för planenliga avskrivningar görs systematiskt över nyttjandeperioden. Investerings­bidrag redovisas som en kortfristig skuld och periodiseras över anläggningens nyttjandeperiod.

Omsättningstillgångar

Exploateringar

Nedlagda utgifter för pågående exploateringar är bokförda som omsättningstillgångar med avdrag för försäljningar. Intäkter och kostnader resultatförs i den takt som förpliktelsen kan anses vara uppfylld.

Finansiella tillgångar

Kommunens pensionsmedelsportfölj är klassificerad som omsättningstillgång då de inte är avsedda att innehas eller brukas stadigvarande. Portföljens förvaltning anges i den pensionspolicy som fullmäktige har tagit.

Avsättningar

Pensioner

Pensionsskulden redovisas enligt blandmodellen. Detta innebär att den pension som intjänats till och med verksamhetsåret 1997 behandlas som en ansvars­förbindelse i balansräkningen. Pensionsförmåner intjänade från och med 1998 redovisas som en kostnad i resultaträkningen. Övriga pensionsåtaganden, som visstids- eller garantipension och intjänad pension på lönedelar över 7,5 basbelopp, redovisas under avsättningar i balansräkningen. Såväl kostnad som avsättning har belastats med löneskatt på 24,26 procent.

Övriga avsättningar

Kommunen har även bokfört övriga avsättningar vilka är skulder som är ovissa vad gäller förfallotidpunkt eller belopp. Dessa avsättningar specificeras i not.

Sammanställd redovisning

Den sammanställda redovisningen för koncernen Gnesta kommun har upprättats enligt förvärvs­metoden vilket innebär att förvärvade tillgångar och skulder redovisas till värdet vid förvärvstidpunkten enligt upprättad förvärvsanalys. Gnesta kommunkoncerns redovisning har konsoliderats proportionellt viket innebär att belopp i koncernens resultat- och balansräkning motsvarar ägd andel i bolaget. Koncern­interna fordringar och skulder, internförsäljning samt internvinster elimineras i den sammanställda redo­visningen. Marknadsbaserad prissättning tillämpas vid leverans mellan bolagen inom koncernen.

Gnesta kommunkoncern AB upprättar årsredo­visning och koncernredovisning i enlighet med års­redovisningslagen och BFNAR 2012:1 (K3). Redo­visningsprinciperna kan skilja något mellan enheterna. Det rör sig dock om marginella skillnader som har liten påverkan på koncernens resultat och ekonomiska ställning.

Avvikelser från RKR:s rekommendationer

Avskrivningar av anläggningstillgångar påbörjas helt kalenderår, det vill säga året efter att en investering har färdigställts, vilket avviker från RKR 11.4 (Materiella anläggningstillgångar).