Uppföljning av kommunfullmäktiges verksamhetsmål
1. Gnesta ska vara en attraktiv kommun att leva, verka och bo i
Uppföljning av indikatorer
Antalet resande med buss fortsätter att öka
Antalet påstigande på bussar uppgick till cirka 187 000, vilket innebar en ökning med sex procent jämfört med 2015. Om man enbart tittar på allmänhetens resande, det vill säga resande exklusive skolkort, var ökningstakten sju procent.
Kraftig ökning av resande med Sörmlandspilen
Antalet påstigande på Sörmlandspilen (regionaltåget) ökade kraftigt med cirka 15 procent årligen under två år. 2016 var antalet påstigande 43 600, jämfört med 38 000 under 2015. Antalet påstigande på Gnestapendeln var 288 500 under 2016, vilket innebar en ökning med 0,3 procent jämfört med 2015. Drygt 1 000 resenärer åkte med Gnestapendeln dagligen.
Lägesrapporter
Förbättrad trafikmiljö och förnyelse av centrum
Ombyggnaden av Östra Storgatan påbörjades 2015 med en ny rondell vid Stopp. Arbetet med ombyggnationen av resterande del av Östra Storgatan från väg 57 till resecentrum inleddes i augusti 2016 och beräknas vara färdigt sommaren 2017. Arbetet omfattar ny beläggning på gatan, gång- och cykelväg längs hela sträckan, nya busshållplatser och en anläggning av allé. Syftet är att förbättra trafikmiljön och trafiksäkerheten genom hela Gnesta och att kunna utveckla centrum.
Västra Storgatan är under projektering inför byggstart i 2017 och beräknas vara färdig 2018. Ombyggnationen innebär en säkrare trafiksituation med gång- och cykelväg längs hela sträckan. Gatan kommer även att kantas av trädplantering och tillgängligheten till butiker kommer att förbättras.
En tryggare och säkrare angöring vid Frejaskolan påbörjades i slutet av året. Projektet omfattar även gång- och cykelvägar på Bygdevägen, Tingshusgatan till Skillingagatan, Tingshusgatan till Frejavägen samt Västra Storgatan från Thulegatan till Nygatan. Projektet beräknas vara färdigt 2017.
Ett förslag till centrumplan utarbetades. Kommunen förde dialog med privata, potentiella investerare om deras syn på utvecklingspotentialen i Gnesta centrum. Det gällde bostäder, handel och attraktiva mötesplatser. Dialogerna fortsätter och centrumplanen beslutas under 2017.
Projektering pågår också för en cykelväg till Klämmingsbergsbadet inom ramen för en ny avloppsledning från Laxne till Gnesta. Cykelvägen beräknas vara färdig i slutet av 2018.
Ny översiktsplan på gång
En ny översiktsplan antas i slutet av 2017. Ett förslag till översiktsplan skickas ut för samråd i början av 2017.
Bättre bredbandsuppkoppling
Kommunen arbetar utifrån den nationella IT-strategin: 90 procent av kommunens hushåll ska få erbjudande om bredband senast år 2020. Skanova AB ska genomföra detta. IT-chefen utsågs till bredbandssamordnare. Under 2016 fick 1 315 hushåll i Gnesta, Björnlunda och Stjärnhov tillgång till bredband. Det innebar att 64 procent av hushållen hade tillgång till fiber i december 2016, jämfört med 36 procent 2015.
Planerna inför framtiden är att 961 hushåll i Gnesta ytterområden, Gransjögård och Byalag Kattnäs ska få erbjudande om anslutning 2017. 490 hushåll i Laxne får samma erbjudande 2018. Under 2017 beräknas cirka 84 procent av hushållen ha fått erbjudande och tillgång till bredband. Andelen hushåll beräknas till 95 procent i december 2018.
Förbättrat bemötande
Sedan 2010 genomförs årligen en servicemätning i Gnesta kommun. Den görs av ett företag som mejlar och ringer till kommunen och på så sätt bedömer tillgänglighet, intresse samt engagemang och bemötande. Resultaten kan jämföras med de övriga 250 kommuner som också gör mätningen. Mätningen 2016 visade förbättringar inom de flesta frågor, jämfört med 2015. Det gällde i synnerhet bemötande som visade ett lågt resultat 2015. Utbildning genomfördes för personal som hade direkt kontakt med medborgarna; till exempel badhuspersonal, växel, medborgarkontor, teknisk kundtjänst och biblioteket. Arbetet fortsätter för att täcka de behov av utbildning och stöd som framkommit över tid. Samtliga chefer presenterade resultatet från servicemätningen 2015 på arbetsplatsträffarna (APT). De arbetade även med hur enheten och medarbetarna ska utveckla bemötandet.
Turistwebben Sagolika Sörmland – in English och auf Deutsch
Gnesta kommuns officiella, webbaserade turistguide Sagolika Sörmland som lanserades 2015 översattes i sin helhet till engelska och tyska. Flera aktörer inom besöksnäringen upplevde att de fick många av sina besökare via turistwebben. Sagolika Sörmland finns även på de sociala medierna Facebook och Instagram, med ett stadigt stigande antal följare.
Ny design på Besöksguiden
Besöksguiden fick ny design för att matcha formspråket på turistwebben Sagolika Sörmland. Guiden delades som tidigare ut till alla hushåll, inklusive fritidsboende. En ökad tillströmning av besökare, i kombination med att besöksnäringens företagare gärna delar ut guiden till sina kunder och besökare gjorde att den ursprungliga upplagan på 12 000 exemplar utökades med 2 500 exemplar.
Informationsblad även till fritidsboende
Fem gånger om året skickas ett informationsblad ut till samtliga hushåll i Gnesta kommun. För att marknadsföra Gnesta kommun som en attraktiv plats att bo och verka i, gjordes även ett utskick till kommunens fritidsboende.
Tre medborgardialoger under året
Medborgardialoger genomfördes vid tre tillfällen; Kalaset, Gnestadagen och julmarknaden. På Kalaset och Gnestadagen informerade kommunen om centrumförnyelsen vid stationsområdet samt gång- och cykelvägar. På Kalaset tillfrågades besökare via en karta om var barn helst leker, kopplat till de befintliga lekplatserna. På Gnestadagen tillfrågades kommuninvånare om vad som är bäst med Gnesta kommun. Utomstående tillfrågades om vad som kan göras för att de skulle kunna tänka sig att flytta till kommunen. På julmarknaden informerade kommunen om planerat bostadsbyggande.