5. Fler i sysselsättning samt en arbetslöshet som ligger minst 2 procent under länssnittet

Relativ arbetslöshet och antal personer med aktivitetsstöd

16–64 år (% av arbetskraften) Öppet arbetslösa Program med aktivitetsstöd
2016-12-31 Differens 1 år 2016-12-31 Differens 1 år
Gnesta kommun 3,1 0,7 2,5 – 0,6
Södermanland 5,3 0,1 5,6 – 0,1
Riket 4,1 – 0,2 3,7 – 0,1

Program med aktivitetsstöd omfattar till exempel arbetsmarknadsutbildning, jobb- och utvecklingsgaranti, jobbgaranti för ungdomar, stöd till start av näringsverksamhet och arbetspraktik.

18–24 år (% av arbetskraften) Öppet arbetslösa Program med aktivitetsstöd
2016-12-31 Differens 1 år 2016-12-31 Differens 1 år
Gnesta kommun 3,5 – 0,2 3,9 – 5,3
Södermanland 6,3 – 0,3 9,6 – 1,9
Riket 4,9 – 0,3 6,6 – 1,2

Kommentar: Den öppna arbetslösheten var 3,1 procent 31 december, vilket innebar en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med samma tidsperiod under 2015. Därutöver deltog 2,5 procent (3,1 procent 2015) i någon form av arbetsmarknadspolitiskt program med aktivitetsstöd. Jämfört med både länet och riket hade Gnesta kommun en lägre andel av både arbetslösa och deltagare i arbetsmarknads­åtgärder. Däremot visade förändringen i arbets­löshet, jämfört med ett år tillbaka, en ökning i Gnesta medan arbetslösheten i princip var oförändrad i länet och riket i övrigt. Detta förklaras av en kraftig ökning av arbetslösheten bland utrikes födda, med nästan sju procent. För utrikes födda noterades sam­tidigt en minskning av andelen i program i Gnesta.

Enligt arbetsförmedlingen fick relativt många som bodde kvar på anläggningsboendet Solbacka uppehålls­tillstånd under det senaste halvåret. De väntar på sin kommunplacering. När en person får uppehålls­tillstånd skrivs hen in på arbetsförmedlingen och får den kommunkod som hen för tillfället bor i. Det finns möjlighet till etableringsplan först vid utflyttningen från anläggningen till eget boende, alternativt när det gått 12 månader från uppehållstillståndet om hen fortfarande bor kvar på anläggningsboendet. När en etableringsplan finns kan olika program från arbets­förmedlingen bli aktuella. Gnesta har tidigare haft mycket få personer som befunnit sig i denna situation. Den senaste tidens ökning höjde arbetslösheten.

Bland ungdomar var den öppna arbetslösheten 3,5 procent vid årsskiftet. Det innebar en minskning med 0,2 procent på ett år. Därutöver fanns 3,9 procent av ungdomarna i arbetsmarknadspolitiska program, en minskning med 5,3 procentenheter sedan 2015. Jämfört med länet och riket var andelen arbetslösa och i program lägre i Gnesta. Ungdomsarbetslösheten minskade jämfört med ett år tillbaka. Detsamma gällde för länet och i riket.

Den könsuppdelade statistiken visade ungefär samma arbetslöshet bland kvinnor och män, där kvinnors arbetslöshet var lägre i länet och riket. Vad gällde ungdomar var mönstret likadant för Gnesta som övriga kommuner, där arbetslösheten var lägre bland kvinnor.

Lägesrapporter

Satsning på fler ferieplatser för ungdomar

Sommaren 2016 hade kommunen 75 ferieplatser (48 platser 2015) som erbjöds i två tre-veckorsperioder. Till dessa platser sökte 94 personer från Gnesta (82 sökte 2015). De 75 ferieplatserna tillsattes oberoende av kön, där 42 flickor och 33 pojkar fick en ferieplats.

Unga i arbete

Gnesta samverkar med arbetsförmedlingen i Dele­­gationen för Unga till Arbete (DUA). Syftet är att ungdomar mellan 16 och 24 år ska komma vidare till jobb eller studier. Samverkan resulterade i ungdoms­träffar varje vecka i ungdomsgården Chills lokaler. Det gav bland annat möjlighet att fånga upp de ungdomar som inte var inskrivna på arbetsförmedlingen. Ett nytt samverkansforum startade för att Gnestas unga inte ska inleda sitt vuxenliv med arbetslöshet och riskera ett långvarigt utanförskap. Slussen sam­verkar med handläggare från IFO, arbets­förmedlingen och försäkringskassan. Ett ökat samarbete med vuxen­utbildningen inleddes för att erbjuda individuellt anpassade vägar till gymnasieexamen.

En så kallad speed-meeting genomfördes där 18 arbetslösa ungdomar och 23 företagare möttes. Syftet var att ge ungdomar möjlighet att marknadsföra sig själva och eventuellt få en chans till arbetslivserfarenhet.

Slussen/Lilla Återbruket

Slussen/Lilla Återbruket arbetade med drygt 80 ungdomar inom DUA, kommunens aktivitetsansvar samt Slussen/Lilla Återbruket. Detta resulterade i följande insatser: sysselsättning på Lilla Återbruket, arbete inom kommunen, arbete hos annan arbets­givare, utbildningskontrakt och påbörjat eller återgått till studier.

Underlätta för nyanlända att få jobb

Jobbcafé hölls för alla elever inom svenska för invandrare (SFI). Caféet erbjöd olika teman och represent­anter från arbetsförmedlingen samt näringslivet deltog. Exempel på teman var information om brist­yrken, hur man utvidgar sitt nätverk genom föreningslivet och hur man lyckas på en anställningsintervju. Kommunen startade – i samarbete med Flens kommun – en platsförlagd undersköterskeutbildning med SFI-undervisning i Flen. Utbildningen är till för att öka anställningsbarheten hos nyanlända.