8. Gnesta kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare

Uppföljning av indikatorer

Insatser för friskare medarbetare

Sjukfrånvaron ökade från 7,3 procent 2015 till 7,5 procent under 2016. Ökningen märktes främst bland män (se mer i avsnittet Gnestas medarbetare). Olika insatser gjordes för att minska sjukfrånvaron.

  • En ny rutin infördes; frisksamtal. Det innebär att chef och medarbetare i ett tidigt skede träffas för att diskutera arbetssituationen och därmed förebygga sjukskrivning.
  • Vid arbetsplatsträffar diskuterades den organisatoriska- och sociala arbetsmiljön för att förebygga ohälsa och säkerställa god arbetsmiljö.
  • Sjukfrånvaron kartlades, vilket ökar möjlig­heterna till riktade insatser från cheferna och företagshälsovården.
  • HR-enheten inledde kvartalsvisa träffar med förvaltningarnas ledningsgrupper. Förvaltningens sjukfrånvaro analyserades för att stödja verksamheterna.
  • Rehabiliteringsarbete pågick. Nya rutiner för syste­matiskt arbetsmiljöarbete infördes.
  • I våras startade Previa på plats. Det innebär att företag­shälsovården finns på plats i Gnesta varannan vecka, vilket ger ett bättre och närmare samarbete.
  • I december 2016 togs beslut om att höja friskvårdsbidraget från 800 kronor till 1 500 kronor per år. Beslutet börjar att gälla 1 januari 2017 och ska stimulera medarbetare till en aktivare fritid.

Andel heltidsanställda

Andelen heltidsanställda var 64 procent 2016, det vill säga lika stor andel som 2015. 62 procent av kvinnorna arbetade heltid och 73 procent av männen jobbade heltid.

Många deltagare på må-bra-dag

Må-bra-dagen genomfördes för tredje året i rad, då all personal i Gnesta kommun bjöds in för att prova olika hälsoaktiviteter, motionspass och hälsoföreläsningar. Arrangemanget delades upp på två dagar, 16–17 juni, för att så många som möjligt skulle ha möjlighet att delta.

122 unika deltagare gjorde totalt 193 aktivitetsanmälningar, vilket innebar att många deltog i fler än en aktivitet. Utöver detta deltog många medarbetare i aktiviteter som inte krävde anmälan.

Lägesrapporter

Delaktighet på arbetsplatsen

På central nivå bildades en grupp som ska förbättra kvaliteten i medarbetarsamtalen.

Utbildningsinsatser för chefer

Chefsprogrammet startade och följande utbildningsmoduler genomfördes: värdegrund, personalpolitiskt program, lönesamtal, personlig effektivitet, ekonomi, jämställdhet, rekrytering, medarbetarsamtal samt upphandling. När utbildningsmodulerna arbetsmiljö, arbetsrätt samt samverkansavtal genomfördes deltog även fackliga representanter och arbetsmiljöombud.

Workshops kring attraktiv arbetsgivare

Två workshops genomfördes för medarbetare i barn- och utbildningsförvaltningen och vuxen- och omsorgsförvaltningen. Syftet var att hitta fler åtgärder för att Gnesta ska vara en attraktiv arbetsgivare.

Kompetensutveckling för medarbetare

I medarbetarsamtal fastställs mål och vilken kompetens­utveckling som den enskilde medarbetaren behöver. Utöver denna kompetensutveckling utbildades flera olika arbetsgrupper inom service och bemötande, samt hur man förebygger hot och våld på arbetsplatsen.