Äldreomsorg

Viktiga händelser

En ny myndighetschef för omsorg om personer med funktionsnedsättning och äldreomsorg började i februari. Omsättningen av handläggare var relativt hög under slutet av året och resulterade i ett antal lediga tjänster. Ett omfattande rekryteringsarbete genomfördes under samma period och tjänsterna är delvis tillsatta, eller tillsätts under början av 2017.

 Under året sades avtalet med primärvården i Stockholms läns landsting upp avseende delegerade hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende. Det innebär att de delegeringar som hemtjänsten, såväl kommunal som privat utförare utfört på uppdrag av landstinget, upphör den 9 januari 2017.

 I början av 2016 utfärdade Arbetsmiljöverket ett föreläggande angående Björkbacken. Föreläggandet avser i huvudsak hygienutrymmen som inte uppfyller kraven i Arbetsmiljöverkets före­skrifter gällande god arbetsmiljö. Föreläggandet innebär att åtgärder behöver göras för att Björkbacken ska kunna fortsätta sin verksamhet. Åtgärderna ska vara gjorda senast i mitten av 2019.

 Med anledning av förelägg­andet beslutade socialnämnden under våren att avveckla avdelningen Vit­sippan. En renovering för att möta Arbetsmiljöverkets krav bedömdes inte vara genomförbar. Ett utrednings­arbete påbörjades under hösten för att finna alternativ verksamhet i Vit­­sippans lokaler.

 Ett pilotprojekt för att förbättra patientsäkerheten och läkemedels­hanteringen genom digital signering, påbörjades på avdelning Kastanjen på Björkbackens vård- och omsorgs­boende. Under 2017 kommer projektet att övergå till ett arbetssätt som används på samtliga enheter på Björkbackens vård- och omsorgsboende.

 Silviacertifiering genomfördes för samtliga vård- och omsorgsboenden i både kommunal respektive privat regi. Silviacertifieringen är en satsning på att utveckla demensvården och innebär att personalen på vård- och omsorgs­boendena genomgått en utbildning inom demensvård, för att ge de äldre högsta möjliga livskvalitet. Planering av certifiering av hemtjänstutförarna påbörjades och genomförandet kommer att ske under 2017.

Verksamheten

  2014  2015  2016 
Nettokostnad (mkr)  289,2  301,5  312,5 
Köpta platser (mkr)  24,6  34,2  36,8 
Volymnyckeltal       
Antal hemtjänsttagare över 65 år inklusive larm  649  679  704 
Antal hemtjänsttagare över 65 år exklusive larm  491  517  523 

Mål och resultat

Under 2016 påverkades äldreomsorgen i kommunal regi av ökade kostnader genom en oförutsedd löneökning på cirka fyra procent. Löneökningen gällde yrkesgruppen undersköterskor och påverkade resultatet negativt.

 Avsaknaden av en ordinarie verk­samhets­chef inom äldreomsorgen i kommunal regi har fördröjt genom­förandet av nödvändiga besparings­åtgärder.

 Andelen brukare som anger att de är nöjda eller mycket nöjda med hemtjänsten, enligt Socialstyrelsens årliga nationella undersökning under 2016, är större jämfört med 2015 – men målvärdet uppnås inte. Andelen brukare som anger att de är nöjda eller mycket nöjda inom vård- och omsorgsboende under 2016 är mindre jämfört med 2015, och målvärdet uppnås inte.

 En utredning av förutsättningarna att införa lagen om valfrihetssystem (LOV) för vård- och omsorgsboenden genomfördes. Socialnämnden beslutade utifrån utredningen att inte införa LOV utan fortsätta tillämpa upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). En upphandling av ytterligare platser i vård- och omsorgsboende påbörjades.

 De privata utförarna påbörjade aktiviteter kring mat och måltider, och frågan uppmärksammades på branschråd. Från och med års­skiftet tog kommunen över restaurang Utsikten som distribuerar maten till Björkbackens vård- och omsorgs­boende, och hemtjänsten.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Myndigheten för äldreomsorg behöver beskriva framtida behov av lämpliga vård- och omsorgsplatser för äldre personer i kommunen. Detta för att kunna möta det faktiska behovet av vård- och omsorgsplatser, på kort och lång sikt. Strävan är att minska antalet köpta vård- och omsorgs­platser utanför den egna kommunen, av kostnadsskäl, men också för att möta kommuninvånarnas önskemål.

 Myndigheten behöver också arbeta med ständig kompetensutveckling och vara uppdaterad om aktuell lagstiftning och kommande lagförändringar för att möta de förväntningar som ställs. I samspelet med andra huvudmän, exempelvis stat och landsting, behöver myndigheten utöka sin jurid­iska förmåga att bevaka det kommunala intresset i olika samverkansfrågor – inte minst för att kommunen ska undvika att axla ett större ansvar än vad som är rimligt och lagstadgat.

 I dagsläget är myndigheten en god arbetsplats där det finns ett högt engagemang och hög kompetens hos hand­läggarna. För att kunna fortsätta vara en väl fungerande myndighet, är ett högprioriterat område att behålla och attrahera kompetenta och erfarna handläggare.

För att läsa om den nya organisationen, klicka här.
 
Läs mer i socialnämndens verksamhetsberättelse här.