Förskola
Viktiga händelser
Ökad efterfrågan
Efterfrågan på förskoleplatser ökade under våren 2016, vilket ledde till att det uppstod en brist på platser i februari. För att avhjälpa platsbristen öppnades bland annat fyra nya avdelningar i två provisoriska paviljonger.
Nya riktlinjer för barngruppernas storlek
År 2016 kom Skolverket ut med nya riktmärken för barngruppernas storlek i förskolan. Tolv kommunala förskolor fick statsbidrag för att minska barngrupperna och har påbörjat arbetet med att skapa mindre barngrupper – oftast genom organisationsförändringar och mindre ombyggnationer. En behovsanalys för lokalbehoven inom förskola och grundskola har tagits fram för att ha en bättre framtida beredskap.
Särskilda satsningar
Två efterfrågade satsningar genomfördes inom förskolan: arbetskläder till all pedagogisk personal köptes in och pedagogiska nätverk för att stärka de kollegiala lärprocesserna startades.
Ny organisation
Den 1 januari 2016 infördes förvaltningens nya organisation. Förskoleverksamheten skiljdes från grundskolans organisation och verksamhetscheferna för förskola och grundskola blev chefer för förskolechefer respektive rektorer. Omorganisationen har utvärderats och en klar majoritet av de hundratalet intervjuade har ställt sig positiva till den genomförda omorganisationen.
Verksamheten
Mål och resultat
Barn- och utbildningsnämnden har tre delmål för att nå målet att bli en av Sveriges bästa skolkommuner. För att nå målet ska förskola och skola präglas av trygghet, delaktighet och höga resultat.
Inom förskolan bedöms målet delvis vara uppfyllt. 90 procent av vårdnadshavarna anger att de är nöjda med förskoleverksamheten, men trenden är svagt nedåtgående. Upplevelsen av trygghet och fokus på lärandet har relativt stabila resultat. Barns och vårdnadshavares delaktighet är fortsatt ett område som behöver ges fokus.
Resultaten för det strategiska målområdet att vara en attraktiv arbetsgivare är relativt låga inom förskolan. Sjukfrånvaron ökar och når över tio procent inom förskolan under 2016. Förskolan har också låga resultat vad gäller hur många anställda som skulle rekommendera Tyresö kommun som arbetsgivare.
Förskolan når goda resultat vad gäller det strategiska målområdet god och långsiktig hushållning med effektiva verksamheter.
Framtiden – nya mål och prioriteringar
Tyresö växer och förvaltningen behöver skapa fler platser i förskolan för att möta behoven.
- Förvaltningen har ett fortsatt fokus på värdegrunden ”En förskola och skola för var och en 2.0”.
- Det finns ett behov av ett stärkt 1–16-årsperspektiv. Detta är särskilt viktigt när organisationens två verksamhetsområden utvecklas i olika takt.
- Förvaltningen inleder en större satsning på digitalisering. En IKT (informations- och kommunikationsteknik)-strategi för förvaltningen togs fram under 2016. Området är strategiskt viktigt och kräver fortsatt fokus för att bli framgångsrikt.
- Attraktiv arbetsgivare är ett strategiskt målområde som ges prioritet. Fokus ligger på pedagogisk utveckling och ett nära pedagogiskt ledarskap. Rekrytering av kompetent personal till förskolan är en utmaning i hela Stockholmsområdet, och marknadsföring av Tyresö kommun som arbetsgivare blir allt viktigare. Förskolan kommer fortsatt att kompetensutveckla sin personal inom bland annat barnsyn, förhållningssätt och barns lärmiljöer. För att vända den negativa trenden för sjukfrånvaron krävs en rad insatser, varav några är påbörjade.