Kommunstyrelsens ordförande

Tyresö har haft en stark tillväxt under 2016 och verksamheterna är på god väg att nå de övergripande målen för mandatperioden.

År 2016 har varit ett bra år för Tyresö kommun. Det sammantagna resultatet om +27 miljoner kronor är i nivå med budget. För andra året i rad hamnar Tyresö bland de 50 bästa skolkommunerna och företagsklimatet rankas nu bland landets 25 bästa.

 – Det är särskilt roligt att den positiva utvecklingen i Tyresös skolor håller i sig. Alla som jobbar i skolan, och eleverna, kan sträcka på sig. Vi måste nu fortsätta fokusera på bättre villkor för lärarna och ett pedagogiskt ledarskap med fokus på kunskap och goda resultat. Vi arbetar också vidare med att stärka förskollärarnas roll och minska barngrupperna. Trots tillväxten i Tyresö har vi lyckats bygga ut förskolan i takt. Vi har medvetet valt en snävare förskolegaranti på tre månader, jämfört med lagkravet på fyra månader, och vi lever upp till det, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

 Inom äldreomsorgen har under 2016 alla vård- och omsorgsboenden i Tyresö kommun Silviacertifierats, och under våren 2017 ska även den kommunala hemtjänsten certifieras. Silviacertifieringen är en utbildning i demensvård som blir en kvalitetsstärkning i hela äldreomsorgen.

 – Jag är stolt över att vi är först i landet att gå ut så brett och kvalitetssäkra all personals bemötande av boende och anhöriga. Vi har också kommit långt med att hbtq-certifiera socialförvaltningens vuxenenhet och försörjningsstödsenhet, säger Fredrik Saweståhl.

Fokus på god integration

En svårighet under 2016 har varit att hitta bostäder till de nyanlända som anvisas kommunen via den nya bosättningslagen. Totalt sett kom cirka 100 nyanlända till Tyresö under 2016. Historiskt sett har Tyresö lyckats väl med arbetet att integrera personer som har invandrat till Sverige.

 Arbetslösheten bland utrikesfödda Tyresöbor var vid årsskiftet 7,3 procent, vilket är betydligt lägre än motsvarande siffror för länet och riket som är 10,3 respektive 15,9 procent.

 – Nu när vi tar emot fler nyanlända är det viktigt att vi lyckas med att skala upp det framgångsrika arbetet med integrationen, med att få in barnen i skolan på ett bra sätt, och se till att de vuxna lär sig svenska och kommer ut i jobb. När det gäller integrationen i samhällslivet har föreningar och civilsamhälle också en viktig roll, säger Fredrik Saweståhl.

 


VISION FÖR 2030:

Tyresö är den mest attraktiva kommunen
i Stockholmsregionen

Attraktivt att bo och bygga i Tyresö

Den politiska visionen är att Tyresö ska vara en av Sveriges attraktivaste kommuner 2030. Då ska här bo 60 000 invånare, vilket motsvarar en tillväxttakt om 300 lägenheter per år. Under 2016 färdigställdes 393 bostäder, och invånarantalet steg med 926 till 47 103. Under kommande år växer den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum upp och flera andra byggprojekt i olika kommundelar färdigställs.

 – Det är glädjande att det finns ett så stort intresse för att bygga nya bostäder och utveckla servicen i Tyresö. Allt tyder på att vi kommer att nå tillväxtmålet. Förra året vann många nya detaljplaner laga kraft, flera nya är på väg att antas och snart är vi i mål med vår nya översiktsplan, säger Fredrik Saweståhl.

 Översiktsplanen som ska antas våren 2017 har engagerat Tyresöbor, företagare och föreningar på ett mycket positivt sätt, allt från den tidiga dialogen 2014 till samrådet 2015 och granskningsfasen under 2016.

 – Översiktsplanens inriktning känns nu väl förankrad och är en god grund för hållbar tillväxt i dialog med medborgarna. Satsningen på några centrum och tydliga stråk mellan kommundelarna kommer att förstärka kommunens kvaliteter nära storstad, natur och vatten, säger Fredrik Saweståhl.

En utmaning att växa

Tyresös tillväxt bidrar till den goda utvecklingen i Stockholmsregionen, och fler Tyresöbor ger möjlighet att stärka välfärden och den kommunala servicen. Men tillväxten ställer också stora krav på planering och framförhållning. Det behövs fler platser i förskolor och skolor, fler äldreboenden och mer service. Trafiken på våra huvudvägar belastas också hårdare.

 – Vi har många tankar och idéer om hur vi ska lösa trafiksituationen och vi för dialog med både Trafikverket och Stockholms stad kring Gudöbroleden. Åtgärder för att förbättra framkomligheten på Tyresövägen är på gång och arbetet är i startgroparna.

 – Det kostar att växa och vi förtroendevalda behöver jobba hårt med att hålla ordning på kommunens ekonomi så att varje skattekrona används på det mest effektiva sättet. Jobbar vi målmedvetet och med fokus på resultat har vi goda förutsättningar att nå vår vision, säger Fredrik Saweståhl.

Kommundirektören

Under 2016 har kommunens service och kvalitet över lag utvecklats väl. Årets medborgarundersökning visar att Tyresöborna tycker att Tyresö är en bra plats att bo och leva på. De ger kommunens verksamheter gott betyg. Vi har höga ambitioner och kvittot på det är att vi ligger väl över snittet i jämförelse med andra kommuner, vare sig det gäller brukarnöjdhet, betyg, företagsklimat, information eller påverkansmöjligheter.

 I medarbetarundersökningen får ledarskapet gott betyg och medarbetarna känner sig delaktiga. Ändå är det en utmaning för oss att i den hårda konkurrensen om arbetskraft lyckas locka till oss rätt kompetens. Här finns en genuin vilja att förbättra och nå resultat. Genom gott ledarskap skapar vi rätt förutsättningar att tillsammans nå goda resultat. Därför satsar vi på våra ledare och har startat ett omfattande chefs- och ledarutvecklingsprogram.

 Vi går en spännande framtid till mötes. Det är viktigt att vi slipar vår förmåga att möta de utmaningar och möjligheter som exempelvis flyktingmottagning och ökad digitalisering bjuder på.

 

Bo Renman