Måluppfyllelse 2016
Strategiskt mål: Livskvalitet

1 Tyresö är en av Sveriges mest attraktiva boendekommuner  

Målet bedöms vara uppfyllt i hög grad.

Expansiv kommun

Det är populärt att bo i Tyresö. Det byggs nya lägen­heter och småhus på många platser i kommunen – ofta i natur­nära lägen. 2016 överträffades målet att bygga 300 nya bostäder under året, 393 bostäder färdigställdes. Antalet bostäder i antagna detaljplaner ger goda möjlig­heter till hög bostadsproduktion för många år framöver.

 Många nya byggprojekt är på gång och befolkningen uppgår nu till över 47 000 invånare. Det nya Strandbadet och båtmarinan med plats för nästan 200 båtar samt hundrastgården invid Wättinge Gårdsväg har invigts.

 Under hösten pågick arbetet för fullt med att få infrastrukturen på plats i Tyresö kommuns största stadsbyggnadsprojekt de närmaste åren – Norra Tyresö Centrum. Projektet, som omfattar 1 000 resurseffektiva bostäder som främjar en hållbar livsstil, börjar med byggandet av ett 16-våningshus. Tyresöborna har fått vara med och påverka gatunamnen som bygger på temat vatten.

Nöjda medborgare

Medborgarundersökningen 2016 visar att Tyresöborna är nöjda med sin kommun. Tyresö är en bra plats att bo och leva på, kommunens verksamheter får gott betyg och informationen är god. Resultatet för de tre övergripande måtten var bättre än snittet i både riket och länet, och även en förbättring av Tyresös egna värden jämfört med den senaste mätningen. Andelen Tyresöbor som skulle rekommendera vänner och bekanta att flytta till Tyresö var 79 procent i senaste undersökningen.

Information

Allt fler följer kommunen i sociala medier och ”gillar” inlägg där. Kommunens Facebooksida hade nära 7 250 följare vid årsskiftet – en ökning med drygt 850 sedan 2015. Verksamheterna kan visa upp sig på Instagram genom en ”stafett” och antalet följare på Instagram har ökat starkt till närmare 1 500 vid årsskiftet – 450 fler än i början av 2016.

Social och ekologisk hållbarhet

Andelen invånare i Tyresö som får ekonomiskt bistånd är låg. Däremot utgör vuxna biståndstagare med långvarigt ekonomiskt bistånd en stor andel av dessa, 28 procent, vilket är i nivå med riksgenomsnittet och 10 procent­enheter lägre än länet.

 Kommunen har utvecklat sin samverkan med polisen med en ny kommunpolis på plats i Tyresö och ett antal beslutade medborgarlöften. Tyresö ingår tillsammans med Nacka och Värmdö i projektet Huskurage. Huskurage är en metod för att förebygga våld genom att ge grannar verktyg att agera.

 Kulturutbudet är stort och föreningslivet är både omfattande och aktivt. Kulturskolan, fritidsgårdarna och Café Bonza är exempel på bra ungdomsverksamheter. Bergfotens fritidsgård som riktar sig till personer med funktionsnedsättning arbetar framgångsrikt med delaktighet och är mycket välbesökt. Deltagandet i föreningslivet i kommunen fördelar sig jämnt mellan flickor och pojkar i åldern 7–20 år.

 Tack vare samordnade varutransporter har kommunerna på Södertörn, Tyresö inräknat, lyckats halvera koldioxidutsläppen. Det var ett av målen med satsningen och detta har uppnåtts efter bara ett år. Förutom den direkta miljövinsten var målet även en ökad trafiksäkerhet vid skolor och förskolor, genom att antalet lastbilar som levererar till enheterna minskat till en sjättedel av det tidigare antalet.

 Andelen miljöfordon per invånare är 22 procent i Tyresö, vilket är bättre än i länet i övrigt. Även andelen miljöfordon i kommunens egen verksamhet är högre än i många andra kommuner. Målet för ekologiska livsmedel i organisationen har uppnåtts, men måttet baseras på inköpssumman, inte mängden eller antalet produkter, vilket gör det svårt att bedöma måluppfyllelsen och effekterna. Andelen varierar också en hel del mellan olika enheter. Därför behöver kommunen göra en djupare analys av inköpen.

Bäst att bo

Tidningen Fokus rankar Sveriges kommuner i den årliga undersökningen Bäst att bo. Tyresö klättrade 2016 till plats 24 av landets 290 kommuner. I rankningen, som omfattar ett 40-tal faktorer från huspriser, ohälsotal, tillgång till bredband och medeltemperatur till andel unga, sysselsättningsgrad och skattesats, hamnade Tyresö totalt på plats tio av länets 26 kommuner. Tyresö har klättrat på rankningen sju år i rad.

Indikator – Livskvalitet  Utfall 
2013 
Utfall 
2014 
Utfall 
2015 
Utfall 
2016 
Mål 
2018 
Medborgarundersökning – Tyresös medborgare bedömer hur det är att bo och leva i kommunen. (NRI, nöjd-region-index 0–100)  67  71  –  70   
Tyresös placering i tidningen Fokus rankning. (Plats)  44  35  28  24   
Andel inköpta ekologiska livsmedel i organisationen. (%)    26  28  30  30 
Miljö och trafik – andel miljöbilar i den kommunala organisationen. (%)    43,2  42,3  44,4  100 

 

2 Tyresö är en av Sveriges bästa skolkommuner  

Målet bedöms vara i hög grad uppfyllt.

Förskola

90 procent av vårdnadshavarna anger att de är nöjda med förskoleverksamheten, men trenden är svagt nedåtgående. Upplevelsen av trygghet och fokus på lärandet har stabila resultat. Barns och vårdnadshavares delaktighet är fort­farande ett område som behöver bli bättre. Att se utvecklingen 2017 blir intressant eftersom den nya organisationen då bör ha stabiliserat sig och många processer som startade 2016 för att stärka den pedagogiska verksamheten borde börja ge effekt i förskolan.

Grundskola

Tyresö hamnade 2016 på plats 48 av Sveriges 290 skolkommuner i SKL:s årliga rankning Öppna jämförelser. Resultatet innebär att kommunen klättrat på listan och sedan 2015 är Tyresö en av de 50 bästa skolkommunerna i landet – ett mål som kommunen haft länge.

 Grundskolan nådde höga resultat för det strategiska målet att vara en av Sveriges bästa skolkommuner. Eleverna har höga kunskapsresultat. Meritvärde, andel behöriga till gymnasiet samt andel elever med fullständiga betyg har ökat de senaste åren. Dock sjönk resultatet något när det gäller elever med fullständiga betyg vårterminen 2016. För områdena delaktighet och trygghet var resultaten ökande eller stabila. Eleverna är i hög grad nöjda med sin skola.

Kvalitetsarbetet i fokus

Kommunen bedömer att kvaliteten i den löpande verksamheten i förskola och grundskola som helhet är hög, men att den är ojämn, framför allt bland förskolorna. Många processer startades 2016 för att kvalitetssäkra styrning och uppföljning av verksamheten. Förändringsarbete tar tid och det tar ofta ett par år innan effekterna märks.

 Det systematiska kvalitetsarbetet har varit i fokus 2016. Dels har läroplansmålen vävts in i målstyrningen och enheternas planer har förändrats från att vara beskrivande enhetsplaner till aktivitetsstyrda och framåtsyftande aktivitetsplaner. Barn- och utbildningsförvaltningen har utvecklat resultatdialoger där verksamhetschefen tillsammans med varje förskolechef eller rektor diskuterar förskolans eller skolans resultat.

Gymnasium

Andelen nior från Tyresö kommun som söker till Tyresö gymnasium är fortfarande låg. Ett regionalt arbete har pågått de senaste åren med syfte att göra det möjligt för varje elev att komma in på sitt förstahandsval. Konkurrensen om eleverna är stor och många unga väljer gymnasieutbildning i närliggande kommuner. Antalet elever på Tyresö gymnasium har minskat från cirka 1 400 till 550 elever sedan 2011. Under våren 2016 beslutade kommunen att stoppa intaget till de högskoleförberedande programmen och fasa ut dessa. Samtidigt kunde Tyresö gymnasium under hösten starta fullsatta klasser på yrkesprogrammen vilket gör att det vid årsskiftet ändå var fler elever på Tyresö gymnasium än vid vårterminens slut.

Indikator – Livskvalitet  Utfall 
2013 
Utfall 
2014 
Utfall 
2015 
Utfall 
2016 
Mål 
2018 
Grundskola – sammanvägt resultat i grundskolan, alla skolor. (Plats)  158  113  49  48  50 
Gymnasieskola – andel elever som fullföljt gymnasieutbildning efter fyra år. (%)    71,30  79,60  76,90   
Förskola – andel föräldrar som instämmer i påståendet ”Jag är nöjd med verksamheten i mitt barns förskola” (föräldraenkät). (%)    93  91  90