

Strategiskt mål:
Medborgarfokus
3 Tyresöborna är nöjda med den kommunala servicen | ![]() |
Målet bedöms vara i hög grad uppfyllt.
Socialtjänst
I Tyresö kommun är de äldre ganska nöjda sammantaget med äldreomsorgen. Resultaten kommer från Socialstyrelsens årliga brukarundersökning och har inte ändrats särskilt mycket de senaste tre åren. Tyresö hade något sämre resultat än snittet i både riket och länet inom vård- och omsorgsboende och resultatet har försämrats något sedan mätningen 2015. För hemtjänsten var värdet i nivå med rikssnittet. Resultaten varierar mellan 73 och 100 procent i landets kommuner och Tyresö hade bland de 25 procent lägsta värdena av Sveriges kommuner.
Inom individ- och familjeomsorgen görs nationella brukarundersökningar sedan två år tillbaka. Tyresö hade höga värden i undersökningen. Brukarnas bedömning totalt inom individ- och familjeomsorg visar att 88 procent är nöjda, vilket är ett bättre resultat än för alla deltagande kommuner. Inom barn- och ungdomsvård svarade 100 procent av de som besvarat enkäten att de är nöjda.
Tekniska serviceområden
I undersökningen Kritik på teknik som genomförs vart tredje år har invånare i Tyresö tyckt till om kommunens tekniska service (209 av ett urval på 500 personer besvarade enkäten). Mest nöjda är Tyresöborna med vinterväghållning, vattenkvalitet och avfallshantering. Lägst omdömen får trafiksäkerhet på den egna gatan, standarden på gator och vägar och skötsel av lekplatser. Tyresös värden var i nivå med snittet för övriga deltagande kommuner. Renhållningen i kommunen håller hög kvalitet vilket visar sig i en minimal andel reklamationer på de utförda tjänsterna.
Kultur och fritid, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser
I SCB:s medborgarundersökning rankas kommunens idrotts- och motionsanläggningar högt och Tyresö låg över snittet bland deltagande kommuner. Måttet för kulturområdet var på samma nivå som 2014.
Det systematiska kvalitetsarbetet i Våga Visa, ett samarbete om utvärdering av kulturskoleverksamhet, visade en kundnöjdhet på 95 procent för kulturskolan. Andelen som anser att de har inflytande i kulturskolans verksamhet har ökat. Kommunen gjorde en temagranskning av fritidsgårdarna 2016. Enkätens resultat visar att besökarna är nöjda med verksamheten.
Synpunkter, felanmälningar och kvalitetsgranskning
Under 2016 inkom 1 845 klagomål, 71 beröm och 342 förslag till kommunens gemensamma synpunktshantering. Det var en ökning jämfört med 945 synpunkter 2015. Att synpunkter och felanmälningar lämnas via samma kanal underlättar för medborgarna som inte behöver bedöma vilken typ av ärende de har. Kvalitetsgranskningar inom förskola och socialtjänst visar att en hög andel av brukare, anhöriga och föräldrar är nöjda med servicen och insatserna.