Individ- och familjeomsorg
Viktiga händelser
Under 2016 hade socialförvaltningen stort fokus på rekrytering av personal. Personalsituationen inom främst barn- och ungdomsenheten samt familjevårdsenheten med familjerätt, var mycket ansträngd under början av året − och detta fick stora konsekvenser i form av långa väntetider och långa utredningstider.
Personalsituationen förbättrades dock sammantaget under året, på såväl barn- och ungdomsenheten som familjevårdsenheten. I slutet av 2016 var det bara ett fåtal tjänster som inte var besatta med ordinarie personal.
Den 1 januari 2016 genomfördes en organisationsförändring som innebar att utförarenheter från individ- och familjeomsorgen, så som socialpsykiatrin och resursenheten, flyttades över till verksamheten för personer med funktionsnedsättning.
Under året inrättades två metodstödjartjänster med syfte att skapa ett bättre mottagande och en bättre introduktion för nya socialsekreterare, men också för att på olika sätt utveckla arbetet inom avdelningen för att bättre möta brukarnas behov.
Migrationsverket fördelar ensamkommande barn till kommunerna utifrån en för varje kommun fastställd andel av det totala antalet flyktingar som väntas söka asyl i Sverige. Hänsyn tas till kommunernas tidigare mottagande av asylsökande, nyanlända samt mottagande av ensamkommande. Tyresö blev under 2016 inte tilldelat några ytterligare ensamkommande asylsökande barn.
Boendekedjan 2, för ensamkommande barn och ungdomar, startades upp med elva platser. Inspektionen för vård och omsorg har genomfört granskningar av båda boendekedjorna utan anmärkningar.
Försörjningsstöds- och vuxenenheten påbörjade under 2016 en hbtq-certifiering. Syftet är att samtliga anställda ska ha en sådan grundkunskap kring hbtq-frågor att de inte avsiktligt eller oavsiktligt utsätter någon för diskriminering eller kränkande behandling. Certifieringen ska vara klar under 2017.
Verksamheten
Mål och resultat
I Tyresö kommun behöver endast en låg andel av befolkningen ekonomiskt bistånd. Bedömningen är att andelen fortsatt kommer att understiga två procent.
Omförhandlingar av avtal med externa vårdgivare medförde märkbara kostnadsminskningar för placeringar av ensamkommande flyktingbarn.
Ett flertal upphandlingar inom olika områden genomfördes eller påbörjades under 2016. Lag om valfrihetssystem (LOV) infördes för boendestöd, vilket också innefattar personer med missbruksproblematik.
Barn- och utbildningsnämnden, gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden och socialnämnden gav 2016 förvaltningarna tre gemensamma särskilda uppdrag. I fokus för de olika uppdragen är målgrupper som förvaltningarna gemensamt ansvarar för, där det finns behov av att utveckla former för stöd och samverkan. Arbetsgrupper med deltagare från de olika förvaltningarna har bildats. Uppdragen har delvis kunnat slutföras.
Framtiden – nya mål och prioriteringar
Den stora utmaningen, som individ- och familjeomsorgen delar med de flesta andra kommuner, är att rekrytera och behålla kompetent personal. En god arbetsmiljö, med allt vad det innebär, samt möjligheter till utveckling i sin yrkesroll är viktiga delar för att detta ska lyckas.
Förändringar i världsläget kommer också att få effekter för verksamheten, i form av ökat eller minskat antal ensamkommande barn och ungdomar. Samverkan – såväl inom avdelningen som med andra aktörer – är ett viktigt område att utveckla och som kan innebära att individ- och familjeomsorgen blir bättre på att möta klienternas behov.