Grundskola

Viktiga händelser

Ökat antal nyanlända

Läsåret 2015/2016 fördubblades andelen nyanlända ungdomar (94 stycken) jämfört med läsåret innan. Trots ökningen fick nyanlända snabbt en skolplacering i kommunen. Modersmålstjänsterna utökades och spridningen bland skolor som tog emot nyanlända ökade under 2016.

Lärarlönelyftet

Regeringens satsning Lärarlönelyftet ökade lönespridningen bland lärare och höjde medellönen. Kommunen fick totalt 12,5 miljoner i statliga medel till satsningen. Satsningen kom 22 legitimerade förskollärare och 242 legitimerade lärare, utbildade fritidspedagoger och modersmålslärare till del. Satsningen blir permanent i Tyresö kommun.

Kompetensutveckling av samtliga lärare

Under 2016 beslutades att alla grundskolor i kommunen ska ha påbörjat satsningen på bedömning för lärande (BFL) inom två år. Satsningen är en kompetensutveckling för lärare som ­syftar till att stärka pedagogernas för­måga att tidigt utvärdera elevens planerade kunskapsutveckling, samt ytterst göra elever till ägare av sitt eget lärande.

Systematisk resultatuppföljning

Under hösten startade arbetet med en systematisk resultatuppföljning av varje skola. Alla elevers kunskaps­utveckling följs nu upp och utvärderas fyra gånger per år. Syftet är främst att tidigt identifiera och agera när det finns behov av insatser utöver den vanliga undervisningen.

Ny organisation

Den 1 januari 2016 realiserades förvaltningens nya organisation. Förskoleverksamheten skiljdes från grundskolans organisation och verksamhetscheferna för förskola och grundskola blev chefer för förskole­chefer respektive rektorer. Omorganisa­tionen har utvärderats och en klar majoritet av de hundratalet intervjuade har ställt sig positiva till den genomförda omorganisationen.

Verksamheten under året

  2014  2015  2016 
Nettokostnad (mkr)  629,3  656,4  701,6 
Elever i kommunal grundskola inklusive grundsärskola i Tyresö kommun  5 189  5 280  5 270 
Elever i kommunal grundskola inklusive grundsärskola i annan kommun  120  89  124 
Elever i fristående grundskola  1 241  1332  1 309 
Totalt  6 550  6 701  6 703 

Mål och resultat

År 2016 kom Tyresö kommun på plats 48 av 290 kommuner i SKL:s rankning över landets skolkommuner, vilket är en placering bättre än 2015. Barn- och utbildningsnämnden har tre delmål för att nå målet att bli en av Sveriges bästa skolkommuner. För att nå målet ska förskola och skola präglas av trygghet, delaktighet och höga resultat.

 Grundskolan når höga resultat, och eleverna har höga kunskapsresultat. Meritvärde, andel behöriga till gymnasiet samt andel elever med fullständiga betyg har haft en positiv utveckling de senaste åren. Det var något sämre resul­tat när det gäller elever med fullständiga betyg vårterminen 2016. Även områdena delaktighet och trygghet visar ökande eller stabila resultat. Eleverna är i hög grad nöjda med sin skola.

 Resultaten för det strategiska målområdet att vara en attraktiv arbets­givare är relativt låga för grundskolan. Sjukfrånvaron ökar och når över sju procent. Grundskolan har också låga resultat vad gäller hur många anställda som skulle rekommendera Tyresö kommun som arbetsgivare.

 Grundskolan når inte lika höga resul­tat som förskolan vad gäller det strategiska målområdet god och långsiktig hushållning med effektiva verksam­heter. Förvaltningen arbetar intensivt på flera nivåer för att förbättra detta.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

  • Förvaltningen har ett fortsatt fokus på värdegrunden ”En förskola och skola för var och en 2.0”.
  • Det finns ett behov av att stärka perspektivet 1–16 år. Detta är särskilt viktigt att slå vakt om när organisationens två verksamhetsområden utvecklas i olika takt.
  • Förvaltningen inleder en större satsning på digitalisering. En informations- och kommunikationsteknik-strategi för förvaltningen togs fram under 2016. Området är strategiskt viktigt och kräver fortsatt fokus för att bli framgångsrikt.
  • Attraktiv arbetsgivare är ett strategiskt målområde som ges prioritet för att vända den negativa trenden för sjukfrånvaron. Här krävs en rad insatser, varav några är påbörjade.
  • För att nå målet om god hushållning och effektiva verksamheter krävs fortsatta resultatdialoger och en kvalitetsutveckling av verksamhetsstödet för fördjupat analys- och förbättringsarbete på såväl förvaltnings- som enhetsnivå.
  • Lokalbehoven förändras över åren och förvaltningen behöver arbeta strategiskt och med en god framförhållning för att använda lokal­erna effektivt.
För att läsa om den nya organisationen, klicka här.
 
Läs mer i barn- och utbildningsnämndens verksamhetsberättelse här.