Gemensam verksamhet
Viktiga händelser
Under 2016 har arbetet med att tillämpa beslutstödssystemet Bestyr gått snabbt framåt. En förvaltningsorganisation har fastställts och processteamet har hittat arbetsformer. Det har satsats på resurser för förvaltning, stöd och utveckling inför 2017. Arbetet med att vidareutveckla styrprocessen till att omfatta även verksamhetsstyrning och uppföljning har påbörjats.
Kommunfullmäktige har antagit ett nytt program för medborgardialog. Programmet ska öka medborgarnas insyn och inflytande i kommunens verksamhet och beslut. Syftet är att dialogerna blir en mer naturlig del i kommunens arbete. Under året har en e-tjänst, Tyresöinitiativet, som ökar medborgarnas möjlighet att påverka tagits fram.
Under året infördes ett strategiskt IT-råd med uppdrag att samordna den digitala utvecklingen inom kommunen.
En förstudie för att utveckla webbplatsen tyreso.se samt intranätet har genomförts och under 2017 kommer webbplatserna att byggas om.
Arbetet med att upphandla e-arkiv till kommunen har inletts. E-arkiv kommer att möjliggöra en effektivare ärende- och dokumenthantering och är en förutsättning för ökad digitalisering i kommunen.
Planering för att införa och driftsätta ett e-handelssystem (e-inköp) har pågått under hela året och involverat samtliga verksamheter i kommunen. Systemet driftsätts i början av januari 2017 och övergår i förvaltning under första kvartalet 2017.
Den bosättningslag som infördes den 1 mars 2016 har ställt stora krav på kommunerna att ordna boenden till nyanlända. Under året har ett omfattande arbete pågått för att hitta nya boendelösningar för såväl nyanlända som för personer med särskilda sociala behov. Modulhus har köpts in för att möta behoven kortsiktigt och ska tillfälligt placeras i olika kommundelar.
Samordnad varudistribution har implementerats i sin helhet i kommunen och numera går majoriteten av alla frekventa leveranser, såsom livsmedel och kontorsmaterial, i samordningen. Införandet har fungerat väl i Tyresö.
Verksamhet
Under 2016 har kommunen tillsammans med polisen arbetat fram medborgarlöften. Det är en del av polisens nya styrmodell. Målet med medborgarlöften är att öka tryggheten, förebygga brott samt öka medborgarnas och lokalsamhällets delaktighet i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. En e-tjänst har publicerats på tyreso.se där medborgare kunnat lämna synpunkter på trygghet och brottslighet i Tyresö. Resultatet och analyser har legat till grund för medborgarlöftet och revidering av existerande samverkansöverenskommelser.
En handlingsplan mot våldsbejakande extremism har tagits fram.
Ett annat initiativ, Handslag för ett vackrare Tyresö, syftar till att samla olika aktörer i samhället för att intensifiera arbetet mot klotter, nedskräpning med mera.
Under 2016 har HR-avdelningen arbetat med att förbättra rekryterings-, rehabiliterings- och arbetsmiljöprocesserna. Det har gjorts i ett nära samarbete med berörda verksamheter. Utvärderingsföretaget PwC har under hösten 2016 granskat kommunens rehabiliteringsprocess och funnit att den är godkänd.
Inom konsult- och servicekontoret har efterfrågan på upphandlingsstöd ökat i takt med kommunens expansion med många nybyggnads- och ombyggnadsprojekt.