Framtidsbedömning

Tyresö kommun har under en ganska lång tid klarat att ha en kraftig tillväxt och samtidigt behålla en god ekonomisk hushållning. De senaste åren har kommunens ekonomi dock utvecklats sämre än i jämförbara kommuner. Det ekonomiska resultatmålet, ett överskott på två procent av skatter och statsbidrag, har Tyresö inte uppnått sedan 2011, och resultatet i den ordinarie verksamheten har en negativ utveckling. Det ställer särskilt stora krav på att kunna möta de utmaningar en växande befolkning och ett omfattande investeringsprogram ställer på kommunen.

Omfattande migration

Storstockholm växer med nya invånare. En stor andel är personer födda i andra länder än Sverige. De utrikesfödda är viktiga för den långsiktiga försörjningen av arbetskraft och tillför nya kompetenser och erfarenheter. Inflyttningen ställer samtidigt höga krav på den offentliga servicen.

 Tyresö, liksom andra kommuner i regionen, står inför utmaningar som bland annat handlar om integration och livsförutsättningar vad gäller boende, utbildning och arbete, med risker för boendesegregation och att det tar lång tid att etablera sig på arbetsmarknaden.

Befolkningen ökar och det kostar att växa

Tyresö har en ung befolkning jämfört med genomsnittet i riket, men snittåldern ökar och kommunen står inför en kraftig ökning av antalet äldre de närmaste åren, samtidigt som antalet barn och unga ökar. När totalbefolkningen växer ökar efterfrågan på bostäder men också efterfrågan på lokaler för vård, skola och omsorg. Kommunen kommer att behöva göra stora investeringar de närmaste åren. Det kräver en långsiktig planering och styrning för att klara att finansiera kärnverksamheternas utveckling och Tyresös omfattande investeringsprogram.

 En utmaning är att skapa ekonomisk stabilitet och förutsägbarhet. Att ha kontroll över intäkter och kostnader samt hög budgetföljsamhet blir särskilt viktigt de närmaste åren, vilket i sin tur kräver noggrann uppföljning av behoven inom verksamheterna och hur effektivt de använder sina pengar.

 Tyresö har jämfört med många andra kommuner ett fördelaktigt utgångsläge med ekonomisk tillväxt. Kommunens långsiktiga handlingsförmåga behöver dock bli starkare. Genom att etablera plusresultat på minst två procent de kommande åren stärks kommunens ekonomi successivt, vilket ökar beredskapen för att parera oväntade händelser och möta eventuella lågkonjunkturer.

 Det är viktigt för många tillväxtkommuner att ha en hög resultatnivå eftersom de närmaste åren innebär ökade investeringar och ökade kostnader på grund av befolknings­förändringar. Detta måste finansieras, och en viktig grundpelare är att redovisa ett resultat som gör att kommunen kan finansiera merparten av investeringarna själv, utan att behöva låna alltför mycket. Kommunen håller på att ta fram en långsiktig finansiell analys som redovisar investeringsbehovet fram till år 2030. Analysen ska ligga till grund för beslut om finansiella mål och hur kommunen ska finansiera kommande investeringar.