Miljö och trafik

Viktiga händelser

Omvärldsbevakning visar att digitali­­­sering av trafikmiljö och fordon börjar ta fart. Redan nu utvecklar och testkör man framtidens självkörande fordon. Lagstiftning ses över för att göra det möjligt att automatisera, och lokala trafikföreskrifter är idag digitala och laddas upp i nationella data­baser. Försäkringsbolag erbjuder lägre premier för de som kör laglydigt och redovisar det genom teknisk utrustning i bilarna. Detta ställer högre krav på kommunens trafikreglering, vägmärken och lokala trafikföre­skrifter än tidigare.

 Under 2016 blev Klövberget natur­reservat och en entré till reservatet har ställts i ordning och skyltats upp.

Verksamhet

För miljö- och trafikverksamheten innebär medborgarfokus många kontakter med Tyresöbor kring frågor som rör trafikmiljön. Trafikfrågor enga­gerar, berör och påverkar individen. Verksamheten får många synpunkter, förslag och klagomål som rör trafiksäkerhet, trygghet, framkomlighet, buller och vibrationer. Frågeställningarna är ofta komplexa och kräver utredning och eftertanke samtidigt som förväntningarna på snabba svar och åtgärder är höga. Frågeställningar, synpunkter och förslag måste dock värderas sakligt och korrekt och prioriteringar mellan olika åtgärder måste göras noggrant.

 Klimatstrategin har reviderats och mål och åtgärder har följts upp. En del mål har omformulerats och några har lagts till för att harmoniera med nationella och regionala mål. Strategin har slagits samman med den tidigare energiplanen till en energi- och klimatstrategi.

 Diskussioner har förts med Trafikverket och Stockholms trafikförvaltning om att förlänga kör­fälten för kollektivtrafik på Gudöbroleden. De har även tillfrågats om möjligheten att anlägga cirkulations­platser för att minska problemen med köbildning på Gudöbro­leden. Vattenfall har till­frågats om möjlig­heten till att anlägga infartsparker­ingar under kraftledningarna längs Skrubba Malmväg, men de anser att det är olämpligt. Inga av de föreslagna åtgärderna har ännu genomförts.

 Kommunen gick med i Sveriges Ekokommuner och Tyresö är nu en av nätverkets 101 medlemmar. Kommunen har samtidigt begärt utträde ur det europeiska samarbetet Borgmästaravtalet.

 Energi- och klimatrådgivningen (EKR) har under året haft rådgivning till allmänhet, företag och lokala organisa­tioner. En webbaserad sol­karta, som visar hur väl lämpade byggnaders tak är för att installera solpaneler för el- eller varmvatten­produktion, har tagits fram i samarbete mellan EKR, länets alla kommuner och Kommunförbundet Stockholms län (KSL).

Fixa laddplats är ett EKR-projekt som tagit fram vägledningar om hur bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och samfällighetsföreningar kan gå till väga för att etablera laddplatser för el­fordon. I projektet erbjuds även ett antal kostnads­fria seminarier för allmänheten.

 Ett utredningsarbete för att anlägga en gång- och cykelbro över Gudö å påbörjades under året. Konsultstöd har upphandlats och en utredning om läget pågår.

 

  2014  2015  2016 
Nettoresultat (mkr)
Inrapporterade (sjukhus och polis) personskador i trafikolyckor i Trafikverkets databas Strada* 
−0,9  −1,4  +1,2  
Dödsolyckor   1   0   1  
Allvarliga olyckor   4   2   4  
Måttliga olyckor   23   37   26 
Lindriga olyckor   62   65   63  
Totalt   90   104   94  
Inkomna synpunkter, felanmälningar och förslag till miljö- och 
trafikavdelningen inom verksamhetsområde 12 (miljö och trafik) 
Ingen 
uppgift 
Ingen 
uppgift 
247 

*Antalet personskador 2016 är preliminära uppgifter.

 

  2012  2013  2014 
Utsläpp av CO2-ekvivalenter/invånare (beräkningsmodellen förfinas i takt med att tidigare uppgifter justeras och resultaten kan därför variera över tid)   0,68 ton  0,66 ton  0,63 ton 

Mål och resultat

Andelen miljöfordon i kommunens verksamheter var 46 procent fram till och med den 30 juni 2016. Målet är att ställa om kommunens fordon till 100 procent miljöbilar, elfordon inkluderade.

 Tyresö kommun deltar sedan 2014 i Cykelfrämjandets Kommunvelometer. Den granskar och jämför kommuners arbete med cykelfrågor. I Kommun­velometern 2016 fick Tyresö 34,5 poäng, en minskning med 1 poäng jämfört med 2015. Totalt sett hamnade Tyresö på 26:e plats av samtliga 48 kommuner och på 7:e plats av 20 kommuner med en befolkning under 50 000. Bland de 12 Stockholmskommunerna som deltog hamnade Tyresö på 6:e plats.

 Enligt Transportstyrelsens statistik skedde 94 sjukhus- eller polisrapporterade olyckor i Tyresö 2016. Det är en liten minskning jämfört med 104 olyckor 2015.

 Under året hanterades 131 långtids­uppställda fordon, 207 schakttillstånd, 275 trafikanordningsplaner, 38 transport­dispenser och 40 markupplåtelser.

 Det utfärdades 1 789 felparkerings­avgifter (allmän mark) och 231 kontrollavgifter (tomtmark) av kommunens upphandlade parkeringsövervakningsbolag Nokas.

Framtiden – nya mål och prioriteringar

Synpunkter, förslag och klagomål

Under 2017 ska det tas fram nya rutiner för hantering av inkomna synpunkter, förslag och klagomål. Arbete med hanteringen kommer till viss del ske i grupp för att säkerställa kvaliteten på svar och likabehandling av medborgares synpunkter, förslag och klagomål. Regelbundna avstämningar med Servicecenter ska göras för att höja kunskapen hos dem och därmed öka andelen ärenden som de själva kan ge svar på.

 En särskild rutin för förslag ska etableras. Likaså ska hanteringen ses över av ärenden och synpunkter som rör polisens insatser, det vill säga önskemål om kontroller.

 Dialog med skolor ska föras för att öka trafiksäkerheten och tryggheten längs skolvägar och för att kunna prioritera olika förslag på trafiksäkerhetsåtgärder.

Digitalisering och automatisering

Samtliga lokala trafikföreskrifter ska ses över för att säkerställa den geografiska kvaliteten på trafik­regleringar, det vill säga att föreskrifter och vägmärken verkligen avser samma sak och samma sträckning. Kompletterande föreskrifter kan behöva skrivas och onödiga avslutas.

Åtgärder till klimatstrategi

Nya åtgärder för att klara energi- och klimatstrategins mål ska tas fram under 2017. Åtgärderna ska prioriteras och börja genomföras.

Läs mer i miljö- och samhällsbyggnadsutskottets verksamhetsberättelse här.