Miljö och trafik
Viktiga händelser
Omvärldsbevakning visar att digitalisering av trafikmiljö och fordon börjar ta fart. Redan nu utvecklar och testkör man framtidens självkörande fordon. Lagstiftning ses över för att göra det möjligt att automatisera, och lokala trafikföreskrifter är idag digitala och laddas upp i nationella databaser. Försäkringsbolag erbjuder lägre premier för de som kör laglydigt och redovisar det genom teknisk utrustning i bilarna. Detta ställer högre krav på kommunens trafikreglering, vägmärken och lokala trafikföreskrifter än tidigare.
Under 2016 blev Klövberget naturreservat och en entré till reservatet har ställts i ordning och skyltats upp.
Verksamhet
För miljö- och trafikverksamheten innebär medborgarfokus många kontakter med Tyresöbor kring frågor som rör trafikmiljön. Trafikfrågor engagerar, berör och påverkar individen. Verksamheten får många synpunkter, förslag och klagomål som rör trafiksäkerhet, trygghet, framkomlighet, buller och vibrationer. Frågeställningarna är ofta komplexa och kräver utredning och eftertanke samtidigt som förväntningarna på snabba svar och åtgärder är höga. Frågeställningar, synpunkter och förslag måste dock värderas sakligt och korrekt och prioriteringar mellan olika åtgärder måste göras noggrant.
Klimatstrategin har reviderats och mål och åtgärder har följts upp. En del mål har omformulerats och några har lagts till för att harmoniera med nationella och regionala mål. Strategin har slagits samman med den tidigare energiplanen till en energi- och klimatstrategi.
Diskussioner har förts med Trafikverket och Stockholms trafikförvaltning om att förlänga körfälten för kollektivtrafik på Gudöbroleden. De har även tillfrågats om möjligheten att anlägga cirkulationsplatser för att minska problemen med köbildning på Gudöbroleden. Vattenfall har tillfrågats om möjligheten till att anlägga infartsparkeringar under kraftledningarna längs Skrubba Malmväg, men de anser att det är olämpligt. Inga av de föreslagna åtgärderna har ännu genomförts.
Kommunen gick med i Sveriges Ekokommuner och Tyresö är nu en av nätverkets 101 medlemmar. Kommunen har samtidigt begärt utträde ur det europeiska samarbetet Borgmästaravtalet.
Energi- och klimatrådgivningen (EKR) har under året haft rådgivning till allmänhet, företag och lokala organisationer. En webbaserad solkarta, som visar hur väl lämpade byggnaders tak är för att installera solpaneler för el- eller varmvattenproduktion, har tagits fram i samarbete mellan EKR, länets alla kommuner och Kommunförbundet Stockholms län (KSL).
Fixa laddplats är ett EKR-projekt som tagit fram vägledningar om hur bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och samfällighetsföreningar kan gå till väga för att etablera laddplatser för elfordon. I projektet erbjuds även ett antal kostnadsfria seminarier för allmänheten.
Ett utredningsarbete för att anlägga en gång- och cykelbro över Gudö å påbörjades under året. Konsultstöd har upphandlats och en utredning om läget pågår.
*Antalet personskador 2016 är preliminära uppgifter.